Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνουν οι κρουνοί ρευστότητας...

Η ρευστότητα λειτουργησε ως ”λάδι” στις μηχανές των διεθνών χρηματιστηρίων επί πολλά χρόνια. Αλλά η ρευστότητα δεν είναι εξωγενής παράγοντας: δημιουργείται όταν οι εταιρίες απολαμβάνουν μεγαλύτερα κέρδη. Και οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας υποδεικνύουν ότι οι κρουνοί της ρευστότητας είναι πολύ πιθανό σύντομα να στερέψουν.

του John Authers, Investment Editor

από την στήλη The Short View

Η ρευστότητα ”λαδώνει τις μηχανές” στις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια. Η αιφνίδια τροφοδοσία που έδωσε η Federal Reserve μειώνοντας το προεξοφλητικό επιτόκιο στα μέσα Αυγούστου, έχει πυροδοτήσει ένα επιπλέον ασταματάτητο ράλι σε πολλές αναδυόμενες αγορές.

Αλλά η ρευστότητα δεν είναι εξωγενής παράγοντας. Η υπερβάλουσα ρευστότητα δημιουργείται όταν οι εταιρίες απολαμβάνουν μεγαλύτερα κέρδη. Οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας υποδεικνύουν ότι οι κρουνοί της ρευστότητας είναι πολύ πιθανό να κλείσουν σύντομα.

Επίσης η ρευστότητα είναι ένας ”ρευστός” παράγοντας. Εκτός από τις εισροές ρευστού από τους επενδυτές, περιλαμβάνει κεφάλαια που σχετίζονται με τις πιστωτικές αγορές.

Οι επιχειρηματικές επαναγορές ιδίων μετοχών και οι εταιρικε΄ς εξαγορές που χρηματοδοτούνται με ρευστό ή με χρεόγραφα και στις δύο περιπτώσεις μειώνουν την κυκλοφορία μετοχών, ανεβάζοντας τις τιμές των μετοχών. Οι επαναγορές έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στις αρχές του χρόνου, ενώ οι πιστωτικές αποκλίσεις κινούνταν σε αρνητικά ρεκόρ. Αυτό δεν είναι σύμπτωση.

Οι μετοχές στον ανεπτυγμένο κόσμο δείχνουν ότι μόλις τώρα αρχίζουν να νοιώθουν τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στις επαναγορές και στις εξαγορές με ρευστό.

Η TrimTabs, η εταιρία ερευνών που παρακολουθεί την ρευστότητα στις ΗΠΑ, δήλωσε αρνητική για το αμερικανικό χρηματιστήριο μέσα στην εβδομάδα, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο. Εκανε αυτή την μεταστροφή όταν ακυρώθηκαν μέσα στον μήνα τρεις εξαγορές με ρευστό, αξίας 39,6 δισ. δολαρίων.

Οσο για τις επαναγορές, αυτές συχνά ανακοινώνονται παράλληλα με τις ανακοινώσεις για τα εταιρικά κέρδη. Διαμορφώνονται 37% χαμηλότερα από τα επίπεδα της αντιστοιχης περσινής περιόδου ανακοίνωσης τριμηνιαίων κερδών.

Στο Λονδίνο οι εξαγορές με ρευστό στο London Stock Exchange είναι πολύ χαμηλότερες απ’όσο ήταν πέρσι ή κατά την περίοδο του φετινού έτους στην οποία ήταν φθηνότερη η πίστωση.

Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας. Οι ιδιώτες Αμερικανοί επενδυτές δεν βάζουν κεφάλαια στην εγχώρια αγορά. Εάν το κάνουν, θα ειναι θετική εξέλιξη. Αλλά η κατάσταση ως έχει καταδεικνύει ότι η ρευστότητα περιορίζεται και μαζί περιορίζει την αισιοδοξία για τα χρηματιστήρια στον ανεπτυγμένο κόσμο.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v