Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Goldman προβλέπει φθηνότερο πετρέλαιο

Η Goldman Sachs, η πλέον αισιόδοξη επενδυτική τράπεζα της Wall Street όσον αφορά στο πετρέλαιο, έγινε αρνητική για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών και συστήνει στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν κέρδη, μετά την αναρρίχηση του ”μαύρου χρυσού” σε επίπεδα-ρεκόρ πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι.

του Javier Blas από το Λονδίνο

Η Goldman Sachs, η πλέον αισιόδοξη επενδυτική τράπεζα της Wall Street όσον αφορά στο πετρέλαιο, έγινε αρνητική για τη βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών και συστήνει στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν κέρδη μετά την αναρρίχηση του ”μαύρου χρυσού” σε επίπεδα-ρεκόρ, πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι.

Χθες, το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate διολίσθησε 2,73 δολάρια στα 90,80 ανά βαρέλι, εν μέρει εξαιτίας της προειδοποίησης της επενδυτικής τράπεζας, η οποία έχει ασκήσει επιρροή στην πετρελαϊκή αγορά στο παρελθόν με τις προβλέψεις για άνοδο των τιμών, μεταξύ των οποίων και εκείνη του 2005 για ”σούπερ άνοδο” του αργού στα 105 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο κ. Jeffery Currie, επικεφαλής ερευνών εμπορευμάτων στην Goldman Sachs, δήλωσε ότι οι ”πτωτικοί κίνδυνοι” στην τιμή του πετρελαίου αυξάνονται και πρόβλεψε μείωση τιμών προς τα 80 δολάρια ανά βαρέλι κατά το α’ τρίμηνο του 2008.

Οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν την περασμένη εβδομάδα στο ονομαστικό ρεκόρ των 93,8 δολαρίων ανά βαρέλι, με άνοδο περίπου 50% από τον Ιανουάριο.

Ο κ. Currie εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη πιθανότητες να γίνει νέο ράλι προς τα 100 δολάρια, εξαιτίας της πτώσης του δολαρίου, της μείωσης στα αποθέματα αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, των νέων εντάσεων στη Μέση Ανατολή και του εμπορίου options. ”Δεν λέμε ότι δεν θα ανέβει παραπάνω, αλλά συστήνουμε ρευστοποιήσεις κερδών”, αναφέρει. Η Goldman εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πετρέλαιο θα ανέλθει εκ νέου στα 95 δολάρια ανά βαρέλι στο τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Η Lehman Brothers επίσης ανακοίνωσε ότι το εμπόριο options μπορεί να ωθήσει τις τιμές ακόμη υψηλότερα στο άμεσο μέλλον, αλλά προειδοποίησε ότι στη συνέχεια οι τιμές θα ”πέσουν κάθετα”. Η Lehman προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν στα 76 δολάρια ανά βαρέλι στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η εν λόγω προειδοποίηση γίνεται παράλληλα με τη δήλωση του Organisation of the Petroleum Exporting Countries ότι τιμές πάνω από τα 90 δολάρια δεν είναι προς το συμφέρον του καρτέλ. Ο προεδρεύων του καρτέλ, κ. Mohammed bin Dhaen al-Hamli, δήλωσε ότι ο OPEC ”ανησυχεί για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου”.

”Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Εάν η αγορά χρειαστεί περισσότερο πετρέλαιο, θα το προμηθεύσουμε”, τόνισε ο κ. al-Hamli, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το καρτέλ ενδεχομένως να αποφασίσει νέα αύξηση της παραγωγής μετά την έγκριση της απόφασης για αύξηση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Ο OPEC, που ελέγχει το 40% της παγκόσμιας παροχής αργού πετρελαίου, έχει προγραμματίσει την επόμενη συνάντηση στο Ριάντ στα μέσα Νοεμβρίου και στο Αμπού Ντάμπι στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφατα επανέλαβε την έκκληση αύξησης της παραγωγής προς τον OPEC, καθώς η ”αγορά πάσχει από διαρθρωτική στενότητα”. Η Κίνα, με τη δεύτερη υψηλότερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, πρόσφατα ζήτησε επίσης από το καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή του.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v