Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό υψηλό το πετρέλαιο, στα 96,7 δολ.

Άλλη μια έντονα ανοδική ημέρα για το energy complex η σημερινή με τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου να ενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και να καταγράφουν ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 97.1 δολάρια/βαρέλι.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Άλλη μια έντονα ανοδική ημέρα για το energy complex η σημερινή με τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου να ενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και να καταγράφουν ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 97.1 δολάρια/βαρέλι.

Ενισχυτικά λειτούργησε στο ευρύτερο μπλοκ των εμπορευμάτων το νέο σημερινό ιστορικό υψηλό του ευρώ έναντι του δολαρίου. Να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν (για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες) μείωση στα αποθέματα του αργού αύριο το απόγευμα και δεδομένου ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τα αποθέματα του αργού στην Αμερική έχουν μειωθεί συνολικά κατά 9 εκατομμύρια βαρέλια οι traders δεν ήταν πολύ πρόθυμοι να πουλήσουν τα συμβόλαια του μαύρου χρυσού πριν από την αυριανή ανακοίνωση από το DOE.

Έτσι τα συμβόλαια αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν, όχι χωρίς διακυμάνσεις, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης κατά 2.89% για να κλείσουν τελικά στα 96.7 δολάρια/βαρέλι κοντά στο υψηλό ημέρας. Κέρδη ανάλογης τάξεως είχαμε και στα προϊόντα, με το πετρέλαιο θέρμανσης να ενισχύεται κατά 2.51% και να κλείνει στα 260.78 cents/gallon, ενώ η βενζίνη ενισχύθηκε κατά 2.26% και έκλεισε στα 243.5 cents/gallon. Αντίθετη πορεία ακολούθησε και σήμερα το φυσικό αέριο για να κλείσει κάτω για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στα 7.865 $/MMBtu, με απώλειες 1.68%.

Στα πολύτιμα μέταλλα συνεχίστηκε και σήμερα το ράλι, με το ασήμι να υπεραποδίδει έναντι του χρυσού, καθώς το κίτρινο μέταλλο έχει ενισχυθεί κατά 7% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το ασήμι έχει ενισχυθεί κατά 13.5% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί εδώ ότι αυτή η κατάσταση (το ασήμι να υπεραποδίδει έναντι του χρυσού) είναι συνηθισμένη και έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε περιόδους παρατεταμένης ανόδου του χρυσού όπως τώρα, και εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη από τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Ενισχυτικά για το ράλι των πολύτιμων μετάλλων λειτούργησαν για άλλη μια φορά οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η συνεχιζόμενη αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ, εν όψει της αποφάσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη (8/11), χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι όλοι οι παράγοντες που έχουν αναφερθεί κατά καιρούς και έχουν οδηγήσει τα πολύτιμα μέταλλα εως εδώ παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Έτσι τα συμβόλαια του χρυσού σειράς Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν κατά 1.55% και έκλεισαν στα 823.4 $/oz, μια ανάσα από το κλείσιμο ρεκόρ των 825.5 $/oz της 21ης Ιανουαρίου του 1980. Από την άλλη τα συμβόλαια αργύρου σειράς Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν κατά 4.02% και έκλεισαν στα 15.38 $/oz.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v