Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ”ανάσα” από τα 96 δολάρια το πετρέλαιο

Για άλλη μια ημέρα είχαμε έντονες διακυμάσεις στις αγορές των εμπορευμάτων όπου συνεχίστηκε για μια ακόμα ημέρα το ράλι. Η ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στην Αμερική (non farm payrolls) σήμερα το μεσημέρι ενίσχυσε τις προσδοκίες των traders για αύξηση της ζήτησης σε καύσιμα.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Για άλλη μια ημέρα είχαμε έντονες διακυμάσεις στις αγορές των εμπορευμάτων όπου συνεχίστηκε για μια ακόμα ημέρα το ράλι. Η ανακοίνωση των νέων θέσεων εργασίας στην Αμερική (non farm payrolls) σήμερα το μεσημέρι ενίσχυσε τις προσδοκίες των traders για αύξηση της ζήτησης σε καύσιμα, καθώς ανακοινώθηκαν διπλάσιες νέες θέσεις εργασίας (166Κ) από αυτές που ανέμενε η αγορά, γεγονός που παραπέμπει σε ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.

Έτσι ενισχύθηκαν για μια ακόμα ημέρα τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, με το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου να διαπραγματεύεται στο κλείσιμο του floor στη Νέα Υόρκη στα 95.93 $/barrel, κοντά στο υψηλό ημέρας, με άνοδο της τάξεως του 2.61%.

Ενίσχυση είχαμε και στα προϊόντα με το πετρέλαιο θέρμανσης να καταγράφει ιστορικό υψηλό και να κλείνει στα 257.37 cents/gallon με άνοδο 2.44% (συμβόλαια Δεκεμβρίου), ενώ ενίσχυση κατά 3.83% είχαμε και για τη βενζίνη, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου της οποίας έκλεισαν στα 243.30 cents/gallon. Διαφορετική ήταν η εικόνα για το φυσικό αέριο, το οποίο υποχώρησε κατά 2.54% και έκλεισε στα 8.418 $/MMBtu (συμβόλαια Δεκεμβρίου), καθώς η αγορά θεωρεί ότι υπάρχουν άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου για να καλύψουν τη ζήτηση για το χειμώνα.

Στα πολύτιμα μέταλλα είχαμε εντυπωσιακή άνοδο τόσο για το χρυσό όσο και για το ασήμι, καθώς η συνεχιζόμενη αδυναμία του δολαρίου από τη μια και η αυξημένη αβεβαιότητα για την κατάσταση των αμερικανικών τραπεζών μετά από τις ζημιές που έχουν καταγράψει λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στα subprime mortgages, οδήγησε τους επενδυτές και τους κερδοσκόπους σε ενίσχυση των θέσεών τους σε αυτά.

Έτσι τα συμβόλαια του χρυσού σειράς Δεκεμβρίου διέσπασαν σήμερα για πρώτη φορά το ψυχολογικό όριο των 800 δολαρίων και κινήθηκαν εως τα 811 δολάρια, για να κλείσουν τελικά στα 808.5 $/oz με άνοδο 1.86%.

Αντίστοιχη ήταν και η κίνηση στο ασήμι, τα futures του οποίου ενισχύθηκαν κατά 1.91% και έκλεισαν στα 14.599 $/oz (συμβόλαια Δεκεμβρίου).

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v