Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή διόρθωση 3,37% στο πετρέλαιο

Από την αρχή της συνεδρίασης τα futures του αργού κινήθηκαν πτωτικά και μετά το άνοιγμα του floor στη Νέα Υόρκη οι απώλειες διευρύνθηκαν για να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, στέλνοντας στο κλείσιμο το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου του αργού στα 90.38 $/barrel, με πτώση 3.37%.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Αλλαγή σκηνικού και μεγάλες απώλειες είχαμε σήμερα στο Nymex, μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια του δολαρίου. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα ξεκίνησε σήμερα το διήμερο meeting της, προκειμένου να αποφασίσει για το επίπεδο των αμερικανικών επιτοκίων, τη σημαντικότερη είδηση του μήνα.



Η αγορά αναμένει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, γεγονός που αποτέλεσε τις προηγούμενες ημέρες ενισχυτικό παράγοντα για τις τιμές όλων των εμπορευμάτων και κατ’ επέκταση του energy complex, το οποίο και κινήθηκε έντονα ανοδικά καταγράφοντας το ένα ρεκόρ μετά από το άλλο. Σήμερα όμως οι συμμετέχοντες στην αγορά άρχισαν να φοβούνται ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα πιθανώς να μην μειώσει τα επιτόκια του δολαρίου και προχώρησαν σε επιθετικές πωλήσεις, προκειμένου να εγγράψουν τα τεράστια κέρδη των τελευταίων ημερών.

Το profit taking έγινε πιο έντονο με την ανακοίνωση ότι οι εισαγωγές πετρελαίου από το Μεξικό θα επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα, καθώς ο καιρός εκεί έχει βελτιωθεί και η παραγωγή θα αρχίσει να διεξάγεται ξανά σε κανονικούς ρυθμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αύριο αναμένεται η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων από το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας, όπου και αυτή την εβδομάδα οι αναλυτές αναμένουν αύξηση των αποθεμάτων τόσο στο crude όσο και στα προϊόντα.

Να σημειωθεί εδώ ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των αποθεμάτων που περιμένουν οι αναλυτές και αυτών που ανακοινώνονται από το DOE. Από το μέτωπο του OPEC είχαμε δηλώσεις σήμερα από τον πρόεδρο του καρτέλ, ο οποίος είπε ότι τα μέλη του OPEC είναι αφενός προβληματισμένα από τις υψηλές τιμές του αργού, ενώ ξεκαθάρισε ότι η αύξηση της παραγωγής δεν θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα διεξαχθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών στα μέσα Νοεμβρίου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Έτσι από την αρχή της συνεδρίασης τα futures του αργού κινήθηκαν πτωτικά και μετά το άνοιγμα του floor στη Νέα Υόρκη οι απώλειες διευρύνθηκαν για να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, στέλνοντας στο κλείσιμο το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου του αργού στα 90.38 $/barrel, με πτώση 3.37%. Αντίστοιχες ήταν οι απώλειες και για τα προϊόντα με την βενζίνη να καταγράφει απώλειες της τάξεως του 3.32% και να κλείνει στα 225.02 cents/gallon (συμβόλαια Νοεμβρίου), ενώ τα συμβόλαια Νοεμβρίου στο πετρέλαιο θέρμανσης υποχώρησαν κατά 1.62% και έκλεισαν στα 242.46 cents/gallon. Μoναδική εξαίρεση στο energy complex αποτέλεσε το φυσικό αέριο, το οποίο ενισχύθηκε κατά 0.78% και έκλεισε στα 8.036 $/MMBtu (συμβόλαια Δεκεμβρίου), λόγω αναμενόμενης πτώσης της θερμοκρασίας ενόψει του χειμώνα στην Αμερική.

Πτωτικά κινήθηκαν και τα πολύτιμα μέταλλα εν αναμονή της αυριανής απόφασης της Fed, καθώς οι traders προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μέρους των θεσεών τους (profit taking). Έτσι τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου στον χρυσό έκλεισαν με απώλειες της τάξεως του 0.61% και διαμορφώθηκαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης στα 787.2 $/oz, ενώ τα futures στο ασήμι διαμορφώθηκαν στα 14.328 $/oz καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0.71%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v