Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σερί ιστορικών ρεκόρ για τον μαύρο χρυσό

Τα 100 δολάρια ανά βαρέλι μοιάζουν πλέον απόλυτα εφικτός στόχος για τον μαύρο χρυσό, καθώς κατέρριψε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό ρεκόρ, φτάνοντας έως και το επίπεδο των 93,20 δολαρίων στην αγορά της Νέας Υόρκης. Νέο ιστορικό ρεκόρ και για το brent στα 90 δολάρια.

Τα 100 δολάρια ανά βαρέλι μοιάζουν πλέον απόλυτα εφικτός στόχος για τον μαύρο χρυσό, καθώς κατέρριψε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό ρεκόρ, φτάνοντας έως και το επίπεδο των 93,20 δολαρίων στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και σήμερα το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο 16%, ενώ η νέα έκρηξη της τιμής αποδίδεται τόσο στη διακοπή λειτουργίας δεκάδων μονάδων στο Μεξικό, με αποτέλεσμα το 1/5 της παραγωγής της χώρας να είναι ”νεκρό” εξαιτίας καταιγίδων, όσο και στη συνεχιζόμενη βύθιση του δολαρίου.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία του Μεξικού Petroleos Mexicanos, ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου των ΗΠΑ, σταμάτησε την παραγωγή περί των 600.000 βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ομίλου κ. Carlos Ramirez στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Παράλληλα, το δολάριο υποχώρησε έως και το 1,4426 ευρώ, προσφέροντας έναν ακόμη παράγοντα ανοδικής στήριξης των τιμών πετρελαίου.

”Η τιμή του μαύρου χρυσού τρέχει με απίστευτη ταχύτητα”, σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Tetsu Emori, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων σε εμπορεύματα της Astmax Futures στο Τόκιο. Μάλιστα, ο ειδικός δεν αποκλείει το χειρότερο σενάριο (για καταναλωτές και οικονομίες), υπογραμμίζοντας: ”Είναι θέμα χρόνου να φτάσει στα 100 δολάρια. Μπορεί αυτό να συμβεί σήμερα, αύριο ή εντός των επόμενων ημερών, ή εβδομάδων. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τη χρονική στιγμή”.

Ανάλογη πορεία με το αμερικανικό αργό ακολουθεί και το brent, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου να κατακτά και αυτό ιστορικό υψηλό στην αγορά του Λονδίνου, φτάνοντας στα 90 δολάρια ανά βαρέλι.

Εν τω μεταξύ, σε νέα υψηλά 27 ετών διαπραγματεύεται ο χρυσός, προσεγγίζοντας τα 800 δολάρια την ουγκιά. Ειδικότερα, το πολύτιμο μέταλλο τιμάται στα 796,3 δολάρια/ουγκιά στις αγορές εμπορευμάτων, εμφανίζοντας άνοδο 1,12%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v