Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεαματικά κέρδη και νέο ρεκόρ στο πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η τιμή του πετρελαίου, στα 94,53 δολάρια το βαρέλι με θεαματικά κέρδη της τάξεως του 4,59% λόγω της αναπάντεχης μείωσης στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ αλλά και της διολίσθησης του αμερικανικού νομίσματος που διαπραγματεύθηκε για πρώτη φορά σήμερα πάνω από τα 1,45 δολ. στο ευρώ.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά της ενέργειας επηρεάζονται από τις αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα και οι πεποιθήσεις τους μπορούν να αλλάξουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, προκαλώντας μεγάλη μεταβλητότητα στο σύστημα, αν υπάρξουν οι κατάλληλες αφορμές.

Ενισχυτικός παράγοντας για την αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά τόσο της ενέργειας όσο και στο ευρύτερο μπλοκ των εμπορευμάτων είναι η έντονη δραστηριοποίηση μεγάλων κερδοσκοπικών κεφαλαίων που προσελκύονται από το bull market των εμπορευμάτων και την καταγραφή νέων ιστορικών υψηλών σε αυτά το τελευταίο διάστημα.

Έτσι ενώ χθες στην ουσία οι traders ξεπούλησαν τα ενεργειακά προϊόντα με την προσμονή αυξημένων αποθεμάτων από το DOE σήμερα, πριν από την ανακοίνωση τα προϊόντα αυτά είχαν ανακτήσει μέρος των χθεσινών απωλειών τους και στη συνέχεια με την ανακοίνωση μειωμένων αποθεμάτων στο crude κινήθηκαν έντονα ανοδικά καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά με το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου να καταγράφει ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 94.74 δολάρια.

Η ανακοίνωση της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης των αμερικανικών επιτοκίων λειτούργησε περαιτέρω ενισχυτικά για τα εμπορεύματα, καθώς συνεχίστηκε η περαιτέρω αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο διαπραγματεύτηκε σήμερα για πρώτη φορά πάνω από τα 1.45 δολάρια.

Έτσι τα futures του αργού πετρελαίου (παραδόσεως Δεκεμβρίου) αφού διαπραγματεύτηκαν στο ηλεκτρονικό session έως και τα 88.92 $/barrel, στη συνέχεια ανέκαμψαν θεαματικά για να κλείσουν τελικά στα 94.53 $/barrel με κέρδη της τάξεως του 4.59%.

Κέρδη πάνω από 3.5% είχαμε τόσο στα προϊόντα όσο και στο φυσικό αέριο, με την βενζίνη να κλείνει στα 233.70 cents/gallon (συμβόλαια Δεκεμβρίου), το πετρέλαιο θέρμανσης στα 252.93 cents/gallon και τα συμβόλαια του φυσικού αερίου να διαμορφώνονται στο κλείσιμο της συνεδρίασης στα 8.330 $/MMBtu.

Στα πολύτιμα μέταλλα αντίστοιχη ήταν η εικόνα με τα συμβόλαια τόσο του χρυσού όσο και του αργύρου να ενισχύονται ελαφρά μετά τις χθεσινές απώλειες κατά τη διάρκεια του ασιατικού και του ευρωπαϊκού session.

Στη συνέχεια και μετά από την ανακοίνωση της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και αφού οι συμμετέχοντες στην αγορά παρατήρησαν την αγορά συναλλάγματος και τα νέα ιστορικά υψηλά του ευρώ επανατοποθετήθηκαν στα πολύτιμα μέταλλα στο τέλος της συνεδρίασης στέλνοντας τα συμβόλαια χρυσού έως και τα 800.8 $/oz για να κλείσουν τελικά στα 795.3 $/oz (σειρά Δεκεμβρίου) με κέρδη της τάξεως του 0.95%.

Αντίστοιχη ήταν η κίνηση στο ασήμι με τα futures σειράς Δεκεμβρίου να ενισχύονται κατά 0.77% και να κλείνουν στα 14.438 $/oz, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι το bull market στα πολύτιμα μέταλλα δείχνει να συνεχίζεται παρά τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, καθώς όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν τα μέταλλα ως εδώ (θεμελιώδεις και συγκυριακοί) παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v