Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις σε χρυσό - χαλκό λόγω ανάκαμψης δολαρίου

Χαμηλότερα από το επίπεδο των 7.400 δολαρίων διαμορφώνεται ο χαλκός στο Λονδίνο, ενώ απώλειες κοντά στο ένα δολάριο καταγράφει ο χρυσός, καθώς το δολάριο ανακάμπτει έστω και σταδιακά έναντι του ευρώ. Η κρίση στη Citigroup επηρεάζει και τις αγορές εμπορευμάτων.

Σημαντικές πιέσεις δέχονται τόσο ο χαλκός όσο και ο χρυσός στην αγορά του Λονδίνου, καθώς το δολάριο ανακάμπτει από το ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, ενώ η ζήτηση χαλκού από Κίνα και ΗΠΑ αρχίζει να τίθεται ”υπό αμφισβήτηση”.

Ο χρυσός, αν και δεν υποχωρεί από το ”επίπεδο στήριξης” των 800 δολαρίων, σημειώνει απώλειες κοντά στο ένα δολάριο, καθώς το αμερικανικό νόμισμα ανακάμπτει.

Πάντως οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το ”μέλλον” για τον χρυσό είναι εξαιρετικά ευοίωνο, με την ανακοίνωση της Citigroup για διαγραφές ζημιών έως και 11 δισ. δολαρίων και την αποχώρηση του επικεφαλής της κ. Chuck Prince να επηρεάζει και τις αγορές βασικών και πολύτιμων μετάλλων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί 20% από τα μέσα Αυγούστου –όταν ξέσπασε η κρίση στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ– με τους αναλυτές να τονίζουν ότι η ”ιδιότητά” του ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου επανέρχεται δριμύτερη στην επικαιρότητα των αγορών.

Σημαντικές πιέσεις, όμως, δέχεται ο χαλκός στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME), με το βασικό μέταλλο να υποχωρεί από το επίπεδο των 7.400 δολαρίων, για πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο χαλκός έχει υποχωρήσει κατά 600 δολάρια τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για μείωση της ζήτησης από την Κίνα καθώς και εξαιτίας των έντονων φόβων των επενδυτών ότι η πιστωτική κρίση αλλά και η κρίση στο subprime θα ”περάσουν” και στην πραγματική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v