Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι παρατεταμένης αναταραχής στις αγορές

Αυξάνονται οι φόβοι στις αγορές πιστώσεων ότι η αναστάτωση θα κρατήσει για μήνες ακόμη, καθώς μεγάλες τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη πιέζονται εξαιτίας ζημιών στην αμερικανική αγορά στεγαστικών χρεογράφων.

των ανταποκριτών των ”FT”

Αυξάνονται οι φόβοι στις αγορές πιστώσεων ότι η αναστάτωση θα κρατήσει για μήνες ακόμη, καθώς μεγάλες τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη πιέζονται εξαιτίας ζημιών στην αμερικανική αγορά στεγαστικών χρεογράφων.

Οι μετοχές τραπεζών και ασφαλειών διολίσθησαν περαιτέρω, καθως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι ζημίες από την αγορά στεγαστικών πιστώσεων θα υποχρεώσουν οίκους να αναδιαρθρώσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Η κρίση έχει ”φάει” ήδη δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street και οι τιμές στην αμερικανική αγορά χρήματος υποδεικνύουν ότι το κλίμα δυσπιστίας θα κρατήσει και τον επόμενο χρόνο.

Η Citigroup συντροφεύει πλέον τη Merrill Lynch στην αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου, ψάχνοντας τον διάδοχο του κ. Chuck Prince. Πληροφορίες από τη Merrill αναφέρουν ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στην πρόσληψη του κ. Larry Fink της BlackRock, την πρώτη επιλογή του ομίλου. Εάν θελήσει να διαδεχτεί τον κ. Stan O’Neal ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, η τράπεζα ίσως υποχρεωθεί να αγοράσει το μερίδιό του αξίας 400 εκατ. δολαρίων στον επενδυτικό όμιλο.

Η μετοχή της Citi υποχώρησε χθες 5% έχοντας διολισθήσει την περασμένη εβδομάδα 11%, ενώ το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της απέναντι στην πιθανότητα χρεοστασίου ανήλθε σε επίπεδα-ρεκόρ.

Οι επενδυτές πούλησαν αθρόα ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως Royal Bank of Scotland, UBS και Barclays, εξαιτίας φόβων για διαγραφές.

Η ψυχολογία έναντι των εξειδικευμένων ασφαλιστών, όπως η MBIA και η Ambac, που προσφέρουν πιστωτικές εγγυήσεις σε πιστωτές και επενδυτές, επίσης επιδεινώθηκε.

Ο κ. Michael Cox, αναλυτής της RBS, δήλωσε: ”Εάν οι ζημίες στο αμερικανικό subprime και στα CDO (τιτλοποιημένες χρεωστικές υποχρεώσεις) που περιέχουν εγγυήσεις στην επισφαλή αγορά στεγαστικών δανειων επιδεινωθούν περισσότερο απ’ όσο αναμένεται, ορισμένες επιχειρήσεις θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια για να διατηρήσουν τη βαθμολογία ΑΑΑ.

Ο κ. Gerald Lucas, διευθύνων επενδυτικός σύμβουλος στην Deutsche Bank, δήλωσε: ”Οι επενδυτές πιστεύουν πλέον ότι η πιστωτική αποστράγγιση θα κρατήσει πολύ περισσότερο”. Υπογραμμίζει ότι το μελλοντικό κόστος εξασφάλισης δολαρίων στη διατραπεζική αγορά αυξήθηκε κατακόρυφα χθες στη Νέα Υόρκη. Το προβλεπόμενο επιτόκιο Libor ΗΠΑ για τα συμβόλαια που θα υπογραφούν σε τρεις μήνες αυξήθηκε στις 45 μονάδες βάσης από 29 μονάδες την Παρασκευή.

Ο κ. Huw van Steenis, αναλυτής της Morgan Stanley, δήλωσε: ”Η πτωτική αγορά για τις τράπεζες δύσκολα θα εκτονωθεί μέχρι να δούμε με κάποια σαφήνεια το μέγεθος των ζημιών... σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα έχουμε πραγματική σαφήνεια μέχρι τα ετήσια αποτελέσματα, που θα δημοσιοποιηθούν του χρόνου”.

Ο κ. Frederic Mishkin, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Federal Reserve, παραδέχτηκε ότι, μολονότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσει τους μακροοικονομικούς κινδύνους που προκύπτουν από την πιστωτική συρρίκνωση, είναι ”ανίσχυρη” στην αντιμετώπιση των ”κινδύνων αποτίμησης”, της δυσκολίας δηλαδή στην αποτίμηση των περίπλοκων ή αδιαφανών χρεογράφων.

Των Gillian Tett, Peter Thal Larsen, Krishna Guha, Ben White και Mike Mackenzie

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v