Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυσοίωνες οι προοπτικές για το δολάριο

Το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται σε στενωπό πιέσεων. Συνεχώς υποχωρεί έναντι του ευρώ, ενώ μοιάζει δύσκολο να ξεπεράσει τα προβλήματα και έναντι του γεν. Οι προοπτικές του είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, όπως υποστηρίζει και ο κ. David Woo, κορυφαίος αναλυτής συναλλαγματικών αγορών της Barclays Capital.

του David Woo, αναλυτή της Barclays Capital,

από τη στήλη ”View of the Day”

Το εκτεταμένο sell-off του δολαρίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών δεν έχει συνοδευτεί –όπως συνέβη σε ανάλογες περιόδους στο παρελθόν– από αντίστοιχη πορεία του γεν. Αυτό επισημαίνει ο αναλυτής συναλλαγματικών αγορών της Barclays Capital, κ. David Woo.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι για την αλλαγή των σχέσεων μεταξύ των νομισμάτων.

”Πρώτον, τα ιαπωνικά επιτόκια είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σύγκριση με αυτά των υπόλοιπων νομισμάτων. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη νομισματική πολιτική τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2007”, σημειώνει ο κ. Woo.

Και προσθέτει: ”Ο δεύτερος λόγος αφορά στις προσδοκίες της αγοράς ότι οι προσπάθειες διευθέτησης των δημοσιονομικών της Ιαπωνίας θα ασκήσει πιέσεις στη νομισματική πολιτική, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Η κυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2011. Προκειμένου να φτάσει στον στόχο της, θα πρέπει εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε αύξηση της φορολόγησης”.

Όσο για τον τρίτο λόγο, αυτός έγκειται στο γεγονός ότι ”οι Ιάπωνες επενδυτές το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται στάσιμοι σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις τους εκτός της εγχώριας αγοράς”.

Σύμφωνα με τον κ. Woo, το δολάριο εντός των επόμενων τριών μηνών μπορεί να υποχωρήσει έως και τα 112 γεν, αν και για το τρέχον διάστημα θεωρεί ότι η ισοτιμία κοντά στα 115 γεν ανά δολάριο είναι εφικτή.

Ο αναλυτής της Barclays Capital καταλήγει λέγοντας: ”Τα πολύ καλά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας σε καμία περίπτωση δεν πείθουν τους επενδυτές ότι η πιστωτική κρίση δεν θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία. Ως εκ τούτου οι προοπτικές του δολαρίου είναι δυσοίωνες”.
© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v