Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Φόβισαν” τη Wall οι τράπεζες

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς η ανακοίνωση της Citigroup ότι ενδέχεται να καταγράψει απομειώσεις ύψους 11 δισ. δολ., αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις της κρίσης του subprime στην αμερικανική οικονομία. Πτωτικά έκλεισαν και οι ευρωαγορές.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, καθώς η ανακοίνωση της Citigroup ότι ενδέχεται να καταγράψει απομειώσεις ύψους 11 δισ. δολ., αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επιπτώσεις της κρίσης του subprime στην αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε εν μέσω έντονων ανησυχιών, κυρίως λόγω των αρνητικών ειδήσεων από τους ”εκπροσώπους” του χρηματοπιστωτικού κλάδου και ιδιαίτερα τη Citigroup.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, με ανακοίνωσή της, προχώρησε σε προς τα κάτω αναθεώρηση κατά 3 σεντς των κερδών που ανακοίνωσε για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης, ενώ ανέφερε ότι ενδέχεται να καταγράψει απομειώσεις ύψους περίπου 11 δισ. δολ. λόγω της έκθεσής της στο subprime.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις υποβαθμίσεις των συστάσεων για αρκετούς τίτλους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, αναζωπύρωσε τους φόβους των επενδυτών ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ και άμβλυνε ακόμη περισσότερο το ήδη περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, η απρόσμενη αύξηση που εμφάνισε ο δείκτης υπηρεσιών ISM το μήνα Οκτώβριο, που διαμορφώθηκε στο 55,8 έναντι 54,8 το Σεπτέμβριο και εκτιμήσεων για υποχώρησή του στο 54, αλλά και η διάθεση των επενδυτών να επικεντρωθούν σε μετοχές εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, περιόρισαν τις απώλειες των βασικών δεικτών.

Μια κάποια στήριξη προσέφερε και η σημαντική πτώση της τάξης του 2% που κατέγραψε η τιμή του ”μαύρου χρυσού”, ο οποίος ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στα 93,98 δολάρια το βαρέλι.

Έτσι, ο Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 150 μονάδες, έκλεισε τελικά στις 13.543,40 μονάδες, με απώλειες 0,38%, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,54% και διαμορφώθηκε στις 2.795,18 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 1.502,17 μονάδες, με πτώση 0,50%.

Από τους επιμέρους τίτλους, με σημαντικές απώλειες έκλεισε η μετοχή της Citigroup, καθώς και οι τίτλοι των Merrill Lynch, Bear Stearns, Credit Suisse και Barclays, καθώς βρέθηκαν στο στόχαστρο των αναλυτών και είδαν τις συστάσεις τους να υποβαθμίζονται.

Το δικαίωμα της 3E υποχώρησε κατά 1,43%, στα 60,75 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε οριακή πτώση 0,07%, στα 13,69 δολάρια. Απώλειες 0,92% και για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 18,35 δολάρια.

Με απώλειες έκλεισαν και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,06% στις 6.461,40 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 διαμορφώθηκε στις 7.807,55 μονάδες, με απώλειες 0,53%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε 0,63% χαμηλότερα, στις 5.684,62 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v