Τράπεζες και techs ωθούν ανοδικά την Ευρώπη

Θετικό κλίμα επικρατεί στις ευρωαγορές, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν οι γερμανικές κυρίως τράπεζες, λόγω δημοσιεύματος του ”Der Spiegel” για πιθανή συγχώνευση στον κλάδο. Kινητικότητα εμφανίζουν και οι τεχνολογικές λόγω Infineon Technologies.

Κέρδη σημειώνουν οι ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία δεν πρόκειται να ασκήσουν αρνητικό αντίκτυπο στη δυναμική πορεία ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι ίδιοι αντέδρασαν με ψυχραιμία την προηγούμενη εβδομάδα, αρχίζοντας σιγά σιγά να θεωρούν συγκυριακό (one time off) το προηγούμενο γεγονός.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετοχές των Deutsche Bank, HVB Group, Commerzbank AG και Dresdner Bank, καθώς εκτιμάται ότι οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας βρίσκονται σε συνομιλίες συγχώνευσης μεταξύ τους, μετά από τις προτροπές του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Hans Eichel, να ”συσπειρωθούν” ώστε να αποφύγουν να γίνουν στόχος εξαγοράς από ξένους. Όλα αυτά αναφέρονταν σε δημοσίευμα του περιοδικού ”Der Spiegel”.

Κινητικότητα εμφανίζει η Nokia. Η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής κινητών τηλεφώνων έχει διοργανώσει ημερίδα επενδυτών στα κεντρικά της στο Ντάλας. Σήμερα δε, αναμένεται η διοίκηση να προβεί σε προβλέψεις για τα μεγέθη του τρέχοντος τριμήνου της.

Ο επικεφαλής της Renault, Louis Schweitzer, διατήρησε τις προβλέψεις του για τα μεγέθη της εταιρίας.

Αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα εμφανίζει η μετοχή της τεχνολογικής Infineon, καθώς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η εταιρία δήλωσε ότι οι τιμές των μικροεπεξεργαστών έχουν υποχωρήσει, προσθέτοντας ότι εξετάζει την πιθανότητα περικοπών θέσεων εργασίας.

Η EMI Group αποφάσισε να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση της μονάδος μουσικής της Time Warner.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται αυτή την ώρα στις 3.695 μονάδες, με κέρδη 1,47%, ο CAC-40 ενισχύεται κατά 0,70%, στις 3.389 μονάδες, ενώ ο FTSE-100 διαμορφώνεται κατά 0,73% υψηλότερα, στις 4.350 μονάδες.

Ας σημειωθεί ότι η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να είναι ”υποτονική” και λόγω του Thanks Giving στις ΗΠΑ την Πέμπτη, όποτε και η αμερικανική αγορά θα είναι κλειστή. Σε επίπεδο ανακοινώσεων μακροοικονομικών μεγεθών, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη Ifo αλλά και την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία, που θα ανακοινωθούν την Τρίτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v