CSFB: Ισλάμ - ΗΠΑ οι προκλήσεις για Αγκυρα

Μεγαλύτερες πολιτικές παρά οικονομικές προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, εκτιμά η CSFB, ”σκιαγραφώντας” το τοπίο στη χώρα. Ο ”ομφάλιος λώρος” με το Ισλάμ, οι σχέσεις με Ουάσιγκτον, ο ρόλος του στρατού.

CSFB: Ισλάμ - ΗΠΑ οι προκλήσεις για Αγκυρα
Την ενδυνάμωση των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας βλέπει η CSFB μετά τις δυο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι η πολιτική ζωή της Τουρκίας βρίσκεται ”ενώπιος ενωπίω” με μεγάλες προκλήσεις.

Αυτό αναφέρεται σε report του διεθνούς επενδυτικού οίκου με τίτλο ”Turkey: Early Reflections on the terrorist attacks in Istanbul” και ημερομηνία 20 Νοεμβρίου.



Η ανάγκη για στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, στον απόηχο των επιθέσεων, εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλει ακόμη και στην επίσπευση της απόφασης των ΗΠΑ να χορηγήσουν ”πακέτο” στήριξης στην Τουρκία με τη μορφή δανείου.



Ωστόσο, η αναλύτρια του οργανισμού, Berna Bayazitoglou,

προεξοφλεί εμμέσως πλην σαφώς την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης που έχει ήδη δημιουργηθεί ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και στον στρατό (λόγω της τέως ισλαμικής ”ρίζας” του).

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει πλέον η Τουρκία αφορά και στις προσπάθειές της να δώσει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και να περιορίσει την ισχύ του στρατού, στο πλαίσιο του ”αγώνα” της να καλύψει τα πολιτικά κριτήρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων προκειμένου να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ”οικογένεια”.

Η κ. Bayazitoglou υποστηρίζει ότι η αντίδραση της Ε.Ε. στα τραγικά γεγονότα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ήδη ο Ευρωπαίος επίτροπος, Javier Solana, δήλωσε ότι ”οι επιθέσεις υπογράμμισαν περαιτέρω την ανάγκη για συνεχή συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας”, προσθέτοντας ότι ”η Ε.Ε. θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό τον αγώνα και θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους ”εταίρους” της, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας”.

Η CSFB εμφανίζεται ωστόσο επιφυλακτική ως προς τη στάση που θα λάβει η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, παρά τις όποιες δηλώσεις συμπαράστασης των Ευρωπαίων.

Ο διεθνής επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες θα δοθεί και πάλι μεγάλη έμφαση στο θέμα του Κυπριακού, με αποτέλεσμα να περιοριστούν ή ήδη μικρές πιθανότητες επίλυσης του ζητήματος, εν όψει και της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.



Το ζητούμενο λοιπόν που προκύπτει, πόσο μάλλον τώρα, μετά τις επιθέσεις, φαίνεται πως είναι η ”ικανότητα” της Τουρκίας να επιλύσει τα μεγάλα της προβλήματα μέχρι το τέλος του 2004.

Η CSFB καταλήγει ότι οι επιθέσεις θέτουν μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις παρά οικονομικές στη γειτονική χώρα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι επιπτώσεις θα είναι έκδηλες στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στο έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας το 2004, με αποτέλεσμα η κατάσταση να μην μπορεί να σταθεροποιηθεί, σύντομα τουλάχιστον.

Τέλος η έκθεση του οργανισμού κλείνει με τη διαπίστωση ότι η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα, ως αποτέλεσμα της αστάθειας στην περιοχή, θα δώσει ένα ακόμη καίριο πλήγμα στα εξωτερικά ισοζύγια της Τουρκίας.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v