Επιφυλακτικές οι ευρωαγορές

Τάσεις αναμονής εμφανίζουν οι ευρωαγορές, μετά το κλίμα ”έντασης” που επικράτησε χθες λόγω των βομβιστικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη. Κινητικότητα εμφανίζουν οι τηλεπικοινωνίες λόγω σχολίων της Goldman Sachs, αλλά και οι εξαγωγικές εταιρίες μετά τις δηλώσεις Σρέντερ.

Ήπιο κλίμα και μικρές μεταβολές είναι τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στις ευρωαγορές, μετά τη χθεσινή ”ένταση” λόγω των τραγικών γεγονότων στην Κωνσταντινούπολη.

Έκδηλη όμως είναι η επανεμφάνιση του γεωπολιτικού κινδύνου, πόσο μάλλον μετά και τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα σε δυο ξενοδοχεία της Βαγδάτης, αλλά και στο υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ. Το αποτέλεσμα είναι οι επενδυτές να τηρούν στάση επιφυλακτικότητας ως προς τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο μέτωπο των εταιρικών νέων, η γαλλοβελγική Dexia ανακοίνωσε υπερδιπλάσια κέρδη μετά από φόρους για το γ΄ τρίμηνο, φτάνοντας στα 343 εκατ. ευρώ, έναντι των 175 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Κινητικότητα εμφανίζουν οι τηλεπικοινωνίες. Η Goldman Sachs αναβάθμισε τη France Telecom σε ”outperform” από ”in line”, ενώ παράλληλα υποβάθμισε την Telefonica σε ”in line” από ”outperform”.

Στο μέτωπο των τηλεπικοινωνιών η μετοχή της θυγατρικής της France Telecom, Orange, απομακρύνθηκε από τον CAC-40. Τη θέση της πήρε η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας χάλυβα στον κόσμο, Arcelor.

Καλή φαίνεται να είναι η κίνηση του τεχνολογικού κλάδου, μετά από εύσημα που έλαβε από αναλυτές της Morgan Stanley.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Gerhard Schroeder, δήλωσε ότι η ανάκαμψη του δολαρίου, μετά τα ιστορικά χαμηλά που κατέγραψε πριν από λίγες ημέρες έναντι του ευρώ, θα ευνοήσει τόσο την Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ, καθώς από τη μια πλευρά θα αυξήσει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, ενώ από την άλλη θα συμβάλει στη μείωση των αμερικανικών ελλειμμάτων.

Η συγκεκριμένη δήλωση πάντως εμφανίζεται ιδιαιτέρως ”διπλωματική”, όπως εκτιμούν αναλυτές, καθώς το ευρώ παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα, δυσχεραίνοντας έτσι τις εξαγωγές της περιοχής.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται αυτή την ώρα στις 3.642 μονάδες, με κέρδη κατά 0,13%, ο CAC-40 παραμένει αμετάβλητος στις 3.324 μονάδες, ενώ ο FTSE-100 διαμορφώνεται κατά 0,06% υψηλότερα, στις 4.310 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v