Γερμανία: ”Κόντρα” με S&P για υποβαθμίσεις

Βundesbank, υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και δύο ενώσεις τραπεζών του Γερμανικού Δημοσίου ασκούν έντονες πιέσεις στον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P προκειμένου να ανακαλέσει τα σχέδιά του σχετικά με τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 11 τραπεζών του Δημοσίου.

Γερμανία: ”Κόντρα” με S&P για υποβαθμίσεις
Πιέσεις άσκησαν πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας στη Standard & Poor’s, προκειμένου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης να ”επανεξετάσει” ή ακόμη και να ανακαλέσει τα σχέδιά του για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών τραπεζών του Δημοσίου, γνωστές και ως Landesbanks.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, εκπρόσωποι της S&P αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις σχετικές εξελίξεις, οι οποίες ενέτειναν την ανησυχία της επενδυτικής κοινότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης φαίνεται πως εγκατέλειψε τα σχέδιά του να εκδώσει τις νέες κατατάξεις 11 τραπεζών του Δημοσίου της Γερμανίας, που είχαν προγραμματιστεί για τον προσεχή Δευτέρα και οι οποίες θα ήταν ”αποθαρρυντικές”.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες πιέσεις ασκούνται εδώ και πολλούς μήνες από τη Βundesbank, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και δύο ενώσεις τραπεζών του Γερμανικού Δημοσίου στην S&P, μετά από τις υποβαθμίσεις που είχε προχωρήσει για αρκετούς γερμανικούς ομίλους.

Η εξέλιξη αυτή σε πολλές περιπτώσεις απέβη επιζήμια για τις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που οδήγησε πολλούς οικονομικούς φορείς να αποκαλέσουν την S&P ”αντί-γερμανική”. Στο στόχαστρο της S&P είχαν βρεθεί προσφάτως και οι Munich Re, ThyssenKrupp και Henkel.

Αξίζει να επισημανθεί πάντως ότι και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch σχεδιάζει την αναθεώρηση των προβλέψεών του για την πιστοληπτική ικανότητα των Landesbanks. Σήμερα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε έκθεσή του για τις γερμανικές τράπεζες, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την πορεία του κλάδου, αναγνωρίζοντας όμως ότι εμφανίζει ενδείξεις σταθεροποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v