Η (νέα) άνοδος του ευρώ πιέζει τις ευρωαγορές

Η εκτίναξη του ευρώ σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου σε συνδυασμό με την εξασθένηση της Wall Street αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες πτώσης των ευρωαγορών. ”Θύματα” οι μετοχές των μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, όπως της SAP. Ποιες μετοχές ”μένουν”-”φεύγουν” από τον DJ Stoxx 600.

Ηγετικός φαίνεται να είναι πλέον ο ρόλος που παίζει η αγορά συναλλάγματος στην πορεία των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου.

Η σημερινή υποχώρηση των ευρωαγορών θεωρείται δικαιολογημένη, καθώς από τη μια πλευρά είναι έντονη η τάση ρευστοποίησης μετοχών από μεγάλους κυρίως θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους από τον Μάρτιο εν όψει και του ”κλεισίματος” των βιβλίων τους, ενώ παράλληλα από την άλλη η εκτίναξη του ευρώ έναντι του δολαρίου σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τροφοδοτεί τις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας σχετικά με την πορεία των εξαγωγών της Ευρωζώνης.

Άλλωστε, η οικονομία της περιοχής διανύει μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο, μετά και την ύφεση στην οποία ”βυθίστηκε” στο α΄ εξάμηνο του έτους. Αρνητικό αντίκτυπο στις ευρωαγορές ασκεί και το μεγαλύτερο σερί πτωτικών συνεδριάσεων για τον S&P 500 τους 8 τελευταίους μήνες. Στο στόχαστρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, όπως της SAP.

Στην Ευρωζώνη, το εμπορικό πλεόνασμα αναμένεται να αγγίξει τον Σεπτέμβριο τα 8,5 δισ. ευρώ, έναντι των 6,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Ο δείκτης Dax υποχωρεί κατά 1,83% στις 3.599 μονάδες, ο CAC-40 στο Παρίσι διαμορφώνεται στις 3.308 μονάδες, κατά 1,34% χαμηλότερα, ενώ ο FTSE-100 κινείται στην περιοχή των 4.323 μονάδων, με απώλειες κατά 0,71% αντίστοιχα.

Από τις 22 Δεκεμβρίου θα ισχύσουν οι εξής αλλαγές στον δείκτη DJ Stoxx 600: Oι μετοχές των Lastminute.com, Antofagasta, Kinnevik Inv, Buhrmann, Micronas, Cookson Group, Probiensat, Biscom και Gamesa θα προστεθούν στον δείκτη, ενώ παράλληλα θα αφαιρεθούν οι Banca Popolare Dell’Emilia Roma, Banca Popolare di Sondrio, M-Real, Galeries Lafayette, Prisa, Wood Group, Caledonia Inv, Rhodia και Jarvis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v