Οι προβλέψεις 299 fund managers για τις αγορές

Σύσταση ”overweight” για τις μετοχές τηρεί το 58% των 299 διαχειριστών κεφαλαίων ανά τον κόσμο, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση της Merrill Lynch, ενώ, παράλληλα, έκδηλη είναι η τάση διασφάλισης των ετησίων κερδών. Προβλέπεται επίσης ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια ”παραδοσιακή κυκλική ανάκαμψη” των οικονομιών.

Οι προβλέψεις 299 fund managers για τις αγορές
Την τάση διασφάλισης των ετησίων κερδών από πολλούς fund managers εντοπίζει η Merrill Lynch, ως ένα από τα συμπεράσματα που κατέληξαν 299 κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων ανά τον κόσμο, μετά από τη παραδοσιακή πλέον δημοσκόπηση που διενήργησε τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, η Merrill Lynch επισημαίνει ότι οι ίδιοι οι fund managers θα βρεθούν προ εκπλήξεως αν τελικώς δεν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες τους ότι η αμερικανική οικονομία διανύει περίοδο ”παραδοσιακής κυκλικής ανάκαμψης”.

Οι περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές αναμένουν την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και την επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης των εταιρικών κερδών, χάρη στις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των οικονομιών κι όχι λόγο του αντίκτυπου που έχουν σε αυτά τα προγράμματα περικοπής κόστους.

Για αυτό άλλωστε και η Wall Street, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, έχει προεξοφλήσει την υιοθέτηση σφικτής νομισματικής πολιτικής από την Fed τον Ιούλιο το 2004. Στην άποψη αυτή συνέβαλαν και τα ιδιαιτέρως θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή οι ερωτηθέντες χαρακτήρισαν τα ομόλογα-κυρίως τα αμερικανικά και τα βρετανικά κρατικά- υπερτιμημένα σε σχέση με τις μετοχές, προσθέτοντας ότι οι βρετανικές και οι αμερικανικές μετοχές αρχίζουν να χάνουν την παραδοσιακή ελκυστικότητά τους ως ”παραδοσιακοί αμυντικοί παίκτες”.

Το 64% των ερωτηθέντων τήρησε τον Νοέμβριο σύσταση ”underweight” για τα ομόλογα, από 56% που ήταν το ποσοστό τους τον Οκτώβριο.

Επίσης το 58% τηρεί σύσταση ”overweight” για τις μετοχές, υψηλότερα από το 54% του Οκτώβριο.

Σε επίπεδο κλάδων σύσταση ”underweight” τηρείται για τον τομέα των βασικών καταναλωτικών αγαθών και των εταιριών κοινής ωφέλειας, ενώ στον αντίποδα των αρνητικών εξελίξεων βρίσκεται ο βιομηχανικός τομέας.

Το 76% των διαχειριστών κεφαλαίων εκτιμά ότι τα εταιρικά κέρδη θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ενώ παράλληλα το 1/3 εξ αυτών προβλέπει παράλληλα δυναμικούς ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Για πρώτη φορά τέθηκε το ερώτημα τι θα μπορούσε να γίνει με τις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων. Oι περισσότεροι fund managers απάντησαν ότι θα ήθελαν οι ταμειακές ροές να προοριστούν για την αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών κι όχι για τη βελτίωση των ισολογισμών των επιχειρήσεων. Επίσης οι ίδιοι υπογράμμισαν πως θα ήθελαν οι επιχειρήσεις να αναπτύσσονται οργανικά κι όχι μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Σε ότι αφορά στην Ευρωζώνη-που παραμένει η περιοχή με τη μικρότερη ελκυστικότητα σε επίπεδο κερδοφορίας των επιχειρήσεων- παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε ότι αφορά στις προβλέψεις των αναλυτών για τα εταιρικά κέρδη, έναντι των εκτιμήσεών τους για τις αμερικανικές και τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Για το διάστημα των 12 επόμενων μηνών, το 19% των fund managers αναμένεται να τηρήσει σύσταση ”overweight” για τις ευρωπαϊκές μετοχές ενώ μόλις το 13% σχεδιάζει να αυξήσει τις θέσεις του στις αμερικανικές μετοχές.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v