Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης φαίνεται πως βρίσκονται οι ευρωαγορές, μια ημέρα κατά την οποία απουσιάζουν οι ανακοινώσεις κρίσιμων μακροοικονομικών μεγεθών και από τις δύο άκρες του Ατλαντικού. Κινητικότητα εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος λόγω Commerzbank και ο αεροπορικός λόγω Lufthansa.

Εν απουσία ανακοινώσεων κρίσιμων μακροοικονομικών μεγεθών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και δεδομένης της υποτονικότητας που παρατηρήθηκε χθες στη Wall Street, οι ευρωαγορές φαίνεται να αναζητούν κατεύθυνση.

Οι επενδυτές φαίνεται πως δίνουν ιδιαίτερο βάρος στα εταιρικά νέα που ανακοινώθηκαν, προκειμένου να αναζητήσουν περαιτέρω ενδείξεις για την πορεία των αγορών.

Νευρικότητα παρουσιάζει ο κλάδος των τραπεζών, μετά την ανακοίνωση της Commerzbank ότι για πρώτη φορά μετά από 12 ολόκληρα έτη δεν πρόκειται να διανείμει εφέτος μέρισμα. Την ίδια στιγμή η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε διόγκωση των ζημιών της λόγω των απαξιώσεων επενδύσεων που υπερέβησαν τα 2 δισ. ευρώ. Η Commerzbank θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις υπέρογκες ζημίες της.

Χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανακοίνωσε για το γ΄ τρίμηνο ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa, φτάνοντας στα 200 εκατ. ευρώ. Η εταιρία ”επέρριψε” τις ευθύνες στον αντίκτυπο που είχε στην επιβατική κίνηση ο ιός της άτυπης πνευμονίας αλλά και ο πόλεμος στο Ιράκ.

Μικρή μεταβολή σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα πέρυσι ανακοίνωσε στα κέρδη μετά από φόρους του α΄ εννεαμήνου η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο, Holcim. Στο μεταξύ η εταιρία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τα λειτουργικά κέρδη της εφετινής χρονιάς θα είναι βελτιωμένα σε σχέση με πέρυσι.

Στη Γαλλία η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο έναντι 0,6% πτώσης τον Αύγουστο. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν την άνοδο κατά 0,7%. Πρόκειται ωστόσο για τον τρίτο μήνα, ανάμεσα στους τέσσερις τελευταίους, που το συγκεκριμένο μέγεθος εμφανίζει τάσεις ανάκαμψης.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.736 μονάδες, κατά 0,17% υψηλότερα, ο CAC-40 κινείται στις 3.410 ονάδες, με άνοδο κατά 0,13%, ενώ ο FTSE-100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,07%, στις 4.341 μονάδες

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v