Morgan St: Αυξάνει τις προβλέψεις για EPS στην ΕΕ

Στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιριών, τόσο για το 2003 όσο και για το 2004, προχώρησε η Morgan Stanley, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου μεγέθη που ανακοινώθηκαν για το γ΄ τρίμηνο. Ποιους κλάδους και ποιες μετοχές προτιμά.

Morgan St: Αυξάνει τις προβλέψεις για EPS στην ΕΕ
Στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2003 και το 2004 προχώρησε η Morgan Stanley, διατηρώντας παράλληλα σύσταση ”overweight” για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Αυτό αναφέρεται σε report της με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου και τίτλο ”Euroletter: Earnings upgrades prompted by signs of top-line growth”.

Ειδικότερα, ο διεθνής επενδυτικός οίκος αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών ομίλων στο 25% για το 2003 από 16% της προηγούμενης εκτίμησης και στο 12% για το 2004 από 6% προηγουμένως.

Οι αναλυτές της επισημαίνουν ότι στο γ΄ τρίμηνο οι περισσότερες επιχειρήσεις ανακοίνωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα από το 2000. Το 50% περίπου εξέπληξε θετικά την επενδυτική κοινότητα, ενώ μόλις το 16% έδωσε κάποια ”νότα” απαισιοδοξίας. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών στην περιοχή διαμορφώνεται πλέον στο 29%, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα των 3,5 τελευταίων ετών.

Οι ειδήμονες του οργανισμού, πάντως, υπογραμμίζουν ότι ”πίσω” από τη βελτίωση των εταιρικών μεγεθών βρέθηκαν τα προγράμματα περικοπής κόστους των περισσοτέρων επιχειρήσεων.

Σε επίπεδο μετοχών η Morgan Stanley τονίζει ότι τόσο οι αποτιμήσεις όσο και οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας της περιοχής ”δικαιολογούν” τη σύσταση ”overweight” που τηρούν για τους ευρωπαϊκούς τίτλους. Ως εκ τούτου, στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεών της βρίσκονται μετοχές που ευνοούνται από το περιβάλλον των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων και των τάσεων βελτίωσης των οικονομιών.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα των ασφαλιστικών εταιριών, των πρώτων υλών, των κεφαλαιουχικών αγαθών, αλλά και της ενέργειας και του κλάδου του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Οι Munich Re, Stora Enso, Atlas Copco και Total κατατάσσονται επίσης στην κατηγορία των πολλά υποσχόμενων μετοχών.

Ο επενδυτικός οίκος τηρεί σύσταση ”underweight” (χειρότερες αποδόσεις από την αγορά) για τον τεχνολογικό τομέα, τον οποίο και χαρακτηρίζει ακριβό, αλλά και για τους τομείς των οποίων η τάση κερδοφορίας δεν είναι και τόσο ”ισχυρή” όπως οι τράπεζες και οι αμυντικές.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v