Επιτοκιο-φοβίες και Βετεράνοι πίεσαν τη Wall!

Η υποτονικότητα που προκάλεσε η αργία της αγοράς ομολόγων για την Ημέρα του Βετεράνου, σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς των επενδυτών στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, διατήρησαν την αμερικανική αγορά σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη συνεδρίαση. Μικτά τα πρόσημα για τις ευρωαγορές.

Η αργία της αγοράς ομολόγων λόγω της Ημέρας του Βετεράνου σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, δημιούργησαν αρνητικό κλίμα για δεύτερη ημέρα στην αμερικανική αγορά, ενώ με μικτές διαθέσεις έκλεισε η Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Nasdaq δέχτηκε πιέσεις λόγω των φημών για ματαίωση του deal μεταξύ Oracle και PeopleSoft.

Ειδικότερα, ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Independence Investments, John Forelli, σε συνέντευξή του στον δικτυακό τόπο CBS MarketWatch, επισήμανε ότι οι επενδυτές ”ανησυχούν” για το ότι τα τελευταία στοιχεία είναι αρκετά θετικά.

Ο κ. Forelli τόνισε στη συνέντευξή του ότι με τα επιτόκια να βρισκόνται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενισχύονται οι προσδοκίες ότι στους επόμενους έξι μήνες θα ακολουθήσει αύξηση του κόστους δανεισμού.

Μια τέτοια κίνηση, αποτελεί μεν δυνατό ”τεστ” για το πόσο θετική ήταν η πορεία της οικονομίας μέχρι τώρα, αλλά μπορεί να καταστρέψει τη ψυχολογία της αγοράς, καθώς σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των μεγεθών για τις εταιρίες.

Παράλληλα, αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσαν οι εταιρίες του κλάδου λιανικής, με την JC Penney να καταγράφει υποχώρηση κερδών στα 27 σεντς ανά μετοχή έναντι 30 πέρυσι, κατορθώνοντας ωστόσο να υπερβεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τις προσδοκίες της αγοράς διέψευσε θετικά και η May Department Stores (+0,5%), ενώ άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της TJX Cos ύστερα από την ανακοίνωση κερδών ύψους 183 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο.

Παράλληλα, σε αναβάθμιση της σύστασής της για την Federated Department Stores στο buy προχώρησε η Smith Barney, ενώ και η Merrill Lynch αναθεώρησε θετικά σειρά μετοχών του κλάδου, όπως η Gap και η Tiffany.

Αντίθετα, αρνητική πορεία κατέγραψε ο βιοτεχνολογικός κλάδος, καθώς οι μετοχές της Vertex έχασαν το ένα τρίτο της αξίας τους (-35%) ύστερα από την αρνητική τροπή που έλαβαν δοκιμές μιας πειραματικής της θεραπείας.

Κατά 3% υποχώρησε και η μετοχή της PeopleSoft ύστερα από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η εταιρία πληροφορικής Oracle Corp πρόκειται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για εξαγορά αυτής. Η μετοχή της Oracle σημείωσε πτώση 1%.

Κέρδη κατέγραψε και η Echostar για το τρίτο τρίμηνο, έναντι ζημιών πέρυσι, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών.

Η Εθνική υποχώρησε κατά 2,23% στα 4,38 δολάρια, ενώ ο ΟΤΕ κατέγραψε απώλειες 0,71% στα 5,59 δολάρια. Η 3Ε διαμορφώθηκε στα 20 δολάρια.

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,19% στις 9737,79 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,56% στις 1930,75 μονάδες. Ο S&P έκλεισε στις 1046,57 μονάδες με απώλειες 0,05%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 4345,1 μονάδες με άνοδο 0,08% ενώ ο DAX σημείωσε πτώση 0,44% στις 3729,87 μονάδες. Ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,56% στις 3406,05 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v