Επιτόκια-ματαίωση deal πιέζουν τη Wall

Πτωτικές διαθέσεις επικρατούν στη Wall, καθώς αναλυτές φέρνουν στο προσκήνιο προβληματισμούς από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Πιέσεις στον Nasdaq λόγω των φημών για ματαίωση του deal μεταξύ Oracle και PeopleSoft. Μικτό κλείσιμο στην Ευρώπη.

Πτωτικές διαθέσεις επικρατούν στη Wall, καθώς αναλυτές φέρνουν στο προσκήνιο προβληματισμούς από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Παράλληλα, ο Nasdaq δέχεται πιέσεις λόγω των φημών για ματαίωση του deal μεταξύ Oracle και PeopleSoft, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μικτά πρόσημα.

Ειδικότερα, ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Independence Investments, John Forelli, σε συνέντευξή του στον δικτυακό τόπο CBS MarketWatch, σχολιάζει ότι οι επενδυτές ”ανησυχούν” για το ότι τα τελευταία στοιχεία είναι αρκετά θετικά.

Ο κ. Forelli επισημαίνει στη συνέντευξή του ότι με τα επιτόκια να βρισκόνται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενισχύονται οι προσδοκίες ότι στους επόμενους έξι μήνες θα ακολουθήσει αύξηση του κόστους δανεισμού.

Μια τέτοια κίνηση, αποτελεί μεν δυνατό ”τεστ” για το πόσο θετική ήταν η πορεία της οικονομίας μέχρι τώρα, αλλά μπορεί να καταστρέψει τη ψυχολογία της αγοράς, καθώς σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης των μεγεθών για τις εταιρίες.

Παράλληλα, αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο ανακοίνωσαν οι εταιρίες του κλάδου λιανικής, με την JC Penney να καταγράφει υποχώρηση κερδών στα 27 σεντς ανά μετοχή έναντι 30 πέρυσι, κατορθώνοντας ωστόσο να υπερβεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τις προσδοκίες της αγοράς διέψευσε θετικά και η May Department Stores, ενώ άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της TJX Cos ύστερα από την ανακοίνωση κερδών ύψους 183 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο.

Παράλληλα, σε αναβάθμιση της σύστασής της για την Federated Department Stores στο buy προχώρησε η Smith Barney, ενώ και η Merrill Lynch αναθεώρησε θετικά σειρά μετοχών του κλάδου, όπως η Gap και η Tiffany.

Αντίθετα, αρνητική πορεία καταγράφει ο βιοτεχνολογικός κλάδος, καθώς οι μετοχές της Vertex έχασαν το ένα τρίτο της αξίας τους (-35%) ύστερα από την αρνητική τροπή που έλαβαν δοκιμές μιας πειραματικής της θεραπείας.

Κατά 3% υποχωρεί και η μετοχή της PeopleSoft ύστερα από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η εταιρία πληροφορικής Oracle Corp πρόκειται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για εξαγορά αυτής. Η μετοχή της Oracle σημειώνει πτώση 1%.

Κέρδη κατέγραψε και η Echostar για το τρίτο τρίμηνο, έναντι ζημιών πέρυσι, χωρίς ωστόσο να κατορθώσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,15% στις 9741,79 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,54% στις 1931,25 μονάδες. Ο S&P κινείται στις 1046,51 μονάδες με απώλειες 0,06%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 4345,1 μονάδες με άνοδο 0,08% ενώ ο DAX σημείωσε πτώση 0,44% στις 3729,87 μονάδες. Ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,56% στις 3406,05 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v