Wall, γεν και Merrill Lynch ”βύθισαν” το Τόκιο

Ιδιαιτέρως αρνητικό ήταν το κλίμα που επικράτησε στην αγορά του Τόκιο, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ”επικαλούνται” την εξασθένηση της Wall Street, έκθεση της Merrill Lynch και τη ραγδαία ανατίμηση του γεν έναντι του δολαρίου, προκειμένου να προχωρήσουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Με πτώση έκλεισε η αγορά του Τόκιο, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, βρίσκοντας κίνητρο στη ραγδαία ανατίμηση του γεν έναντι του δολαρίου.

Η ανατίμηση του ιαπωνικού νομίσματος αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα ανησυχίας, καθώς επηρεάζει τις εξαγωγές των εγχώριων επιχειρήσεων. Την ίδια όμως στιγμή φαίνεται ότι τελευταία καθοριστικό ρόλο στις κινήσεις των επενδυτών παίζει η αγορά συναλλάγματος και δη η κίνηση του δολαρίου, του ευρώ και του γεν.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι μετοχές της Canon (-3%), της Nissan (-4,4%) και της Toyota Motor (-1,2%).

Αρνητικό αντίκτυπο άσκησε στην ιαπωνική αγορά η πτώση της Wall Street, αλλά και έκθεση της Merrill Lynch που καταδείκνυε ότι η ελκυστικότητα της αγοράς του Τόκιο αρχίζει να περιορίζεται.

O δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 2,85%, στις 9.614 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ διαμορφώνεται στις 11.831 μονάδες, κατά 1,63% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v