Τρομοσενάρια και ”ΗΠΑ” βύθισαν τον Nikkei

Τα σενάρια περί ενός τρομοκρατικού κτυπήματος στην Ιαπωνία σε συνδυασμό με τις ενδείξεις κάμψης των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ σηματοδότησαν μαζικές ρευστοποιήσεις στην αγορά του Τόκιο, με αποτέλεσμα ο Nikkei να ”βυθιστεί” κάτω από τις 10.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 15 Αυγούστου.

Κάτω από τις 10.000 μονάδες ”βυθίστηκε” ο δείκτης Nikkei στην αγορά του Τόκιο, για πρώτη φορά από τις 15 Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές βρήκαν κίνητρο για μαζικές ρευστοποιήσεις τόσο στα πιθανά σενάρια περί ενός νέου τρομοκρατικού κτυπήματος της Αλ Κάιντα και στην Ιαπωνία όσο και στα τελευταία απογοητευτικά εταιρικά και μακροοικονομικά νέα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, δίκτυο της Αλ Κάιντα, που ανέλαβε και την ευθύνη για τις δυο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα επιτεθεί και στο Τόκιο αν η Ιαπωνία στείλει δυνάμεις για να στηρίξουν τις προσπάθειες των Αμερικανών στο Ιράκ.

Στο στόχαστρο των πωλήσεων βρέθηκαν κυρίως οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, αλλά και των εξαγωγικών εταιριών. Ας σημειωθεί ότι προσφάτως λειτούργησαν αρνητικά στην πορεία των μετοχών των εξαγωγικών εταιριών η ανατίμηση του γεν και οι ενδείξεις επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, όπως τουλάχιστον φάνηκε την Παρασκευή από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

Η μετοχή της NEC έκλεισε με απώλειες 7,4%. Η εταιρία αντλεί το 30% των πωλήσεών της από το εξωτερικό και δη από τις ΗΠΑ. Η Matsushita Electric Industrial υποχώρησε κατά 3% και η μετοχή της Tokyo Electron κατέγραψε απώλειες 6,4%.

Καθοριστικό ρόλο στην πτώση του τραπεζικού κλάδου έπαιξαν και οι προβλέψεις πολλών αναλυτών ότι πολλοί οργανισμοί του χώρου δεν πρόκειται να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για την κερδοφορία τους. Ενδεικτικό το παράδειγμα της Mizuho Financial Group, η τιμή της οποίας υποχώρησε κατά 10%.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες κατά 3,74% στις 9.786 μονάδες, ενώ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διαμορφώνεται στις 11.971 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v