Στα χαμηλά τριών μηνών έκλεισε το Τόκιο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων μηνών έκλεισε η αγορά του Τόκιο, καθώς παρατηρήθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών μεγάλων εξαγωγικών εταιριών, λόγω των μεγεθών της Wal Mart Stores αλλά και εξαιτίας της ανατίμησης του γεν. Οι επενδυτές αγνόησαν τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου της Ιαπωνίας.

Αρνητικό κλίμα επικράτησε στην αγορά του Τόκιο, καθώς οι επενδυτές βρήκαν ”άλλοθι” για ρευστοποιήσεις μετοχών μεγάλων εξαγωγικών εταιριών στα αποτελέσματα της αμερικανικής Wal Mart Stores.

Τα κέρδη γ΄ τριμήνου της μεγαλύτερης εταιρίας λιανικού εμπορίου στον κόσμο ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα η επενδυτική κοινότητα να θεωρήσει ότι αφού περιορίζονται οι καταναλωτικές δαπάνες στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος και στις πωλήσεις των ιαπωνικών επιχειρήσεων.

Ο κλάδος των εξαγωγικών εταιριών όμως δέχθηκε πιέσεις και λόγω της ανατίμησης του γεν έναντι του δολαρίου. Η μετοχή της Sony έκλεισε με πτώση 3% περίπου, ενώ της Nissan υποχώρησε κατά 2%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η ιαπωνική οικονομία παρέμεινε για το διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου σε τροχιά ανάπτυξης για έβδομο συνεχές τρίμηνο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το 1997. Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκαν στο 0,6% στο γ΄ τρίμηνο έναντι ρυθμών κατά 0,9% στο β΄ τρίμηνο και 0,3% των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ σε ετήσια βάση οι ρυθμοί ανήλθαν στο 2,2%.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,65%, στις 10.167 μονάδες, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα των τριών τελευταίων μηνών, ενώ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέρχεται στις 12.140 μονάδες, με άνοδο κατά 0,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v