Σημαντική πτώση για ευρωαγορές λόγω Wall - Τόκιο

Πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές, καθώς επηρεάζονται αρνητικά τόσο από το απογοητευτικό κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή, όσο και από τη ”βύθιση” του Nikkei κάτω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 15 Αυγούστου. Πιέσεις δέχονται οι SAP, Aegon και mm02, κινητικότητα εμφανίζει η Henkel.

Με το... αριστερό μπήκε η εβδομάδα για τις ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές βρήκαν αφορμή για ρευστοποιήσεις στο αρνητικό κλίμα που επικράτησε τόσο στη Wall Street την Παρασκευή όσο και στην πτώση κατά 4% περίπου σήμερα στην αγορά του Τόκιο.

Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα χρήσης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν ήταν τόσο ”συγκλονιστικά” ώστε να μπορέσουν να ανατρέψουν την πτώση των χρηματιστηρίων. Η γερμανική φαρμακευτική Henkel ανακοίνωσε κέρδη που ήταν οριακά καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η βρετανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας mm02 ανακοίνωσε για το α΄ εξάμηνο χρήσης τα πρώτα της κέρδη μετά από δύο χρόνια, τα οποία όμως ήταν πολύ χειρότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Αργότερα τα μεγέθη της θα ανακοινώσει η γερμανική εταιρία κοινής ωφέλειας Eon. Αναλυτές προβλέπουν τη διαμόρφωση των λειτουργικών της κερδών στα 3,46 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ όμως η Eon αναμένεται να αναθεωρήσει τα μεγέθη του 2002 προκειμένου να αποτυπωθούν οι εξαγορές της Powergen και της Ruhrgas.

Κινητικότητα εμφανίζει η Vodafone Group, εν όψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου χρήσης της αύριο. Αναλυτές προβλέπουν ότι η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο θα ανακοινώσει ζημίες 4,26 δισ. στερλινών, λόγω του μεγάλου κόστους που ανέλαβε προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές 260 δισ. δολ. τα τελευταία χρόνια. Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των SAP και Aegon, μετά και το αρνητικό κλείσιμο των ADRs τους στη Wall Street.

Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο μετά από πτώση κατά 0,4% τον Αύγουστο, ενώ σε ετήσια βάση η υποχώρησή της αναμένεται να αγγίξει το 0,5% έναντι αύξησης κατά 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται κατά 1,7% χαμηλότερα, στις 3.732 μονάδες, ο CAC-40 υποχωρεί κατά 1,4%, στις 3.400 μονάδες, ενώ στην αγορά του Λονδίνου ο FTSE-100 κινείται στην περιοχή των 4.360 μονάδων, με πτώση 0,83% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v