ΗΠΑ: Ανοδικά ο δείκτης Μίτσιγκαν Νοεμβρίου

Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία από το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του δείκτη Μίτσιγκαν Νοεμβρίου (στις 95,3 μονάδες), ενώ ηπιότεροι ήταν οι ρυθμοί αύξησης της βιομηχανικής παραγωγή στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο (0,2%). Εξάλλου, κάμψη κατά 0,3% κατέγραψαν τον ίδιο μήνα οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Μεγαλύτερη του αναμενομένου η αύξηση για τον δείκτη τιμών παραγωγού (PPΙ).

ΗΠΑ: Ανοδικά ο δείκτης Μίτσιγκαν Νοεμβρίου
Στις 93,5 μονάδες ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Νοεμβρίου από το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 91,4 μονάδες, έναντι των 89,6 μονάδων τον Οκτώβριο.

Με μικρότερο του αναμενόμενου ρυθμό αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός μεταβολήςτης διαμορφώθηκε στο 0,2%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα παραμείνει αμετάβλητο έναντι του Σεπτεμβρίου, στο 0,4%.

Εξάλλου, πτώση κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, καθώς περιορίστηκαν σημαντικά οι δαπάνες των Αμερικανών για αγορές αυτοκινήτων.

Tα συγκεκριμένα στοιχεία θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμα, καθώς αποτελούν ένδειξη για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν το 70% της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Αναλυτικά, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,3% Οκτώβριο έναντι πτώσης κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο (αναθεωρήθηκε το ποσοστό από το -0,2% που είχε ανακοινωθεί αρχικώς) και από 0,2% μείωσης που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου οι λιανικές αυξήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο (6,6%) από το 1997, χάρη στις αγορές αυτοκινήτων, άρα η διόρθωσή τους, όπως εκτιμούν αναλυτές, θεωρείται φυσιολογική.

Εξαιρουμένου του τομέα των αυτοκίνητων, οι λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν κατά 0,2% υψηλότερα, μετά από αύξηση κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο και από ενίσχυση 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, ο δείκτης τιμών παραγωγού, ΡΡΙ αυξήθηκε κατά 0,8% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ταχύτερους ρυθμούς από τον Μάρτιο, έναντι αύξησης κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο και έναντι ανόδου κατά 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η άνοδος οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των τροφίμων για τα τελευταία 20 χρόνια. Ο ΡΡΙ, εξαιρουμένου του ευμετάβλητου τομέα των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,5% τον Οκτώβριο μετά από αύξηση κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο.

Η εικόνα των futures παρουσιάζει οριακό discount για τους δείκτες Dow Jones, Nasdaq 100 και S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v