Κλίμα ”τρόμου” και διόρθωσης στις ευρωαγορές

Τα σενάρια των νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ από την Αλ Κάιντα, η χθεσινή πτώση της Wall Street αλλά και τα απογοητευτικά νέα από την Commerzbank συνθέτουν το περιβάλλον υποχώρησης των ευρωαγορών.

Κλίμα ”τρόμου” και διόρθωσης επικρατεί στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μια σειρά σεναρίων-ειδήσεων να επηρεάζουν αρνητικά την πορεία τους.

Σε εφημερίδα του Λονδίνου η Αλ Κάιντα προειδοποίησε ότι, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στη Σ. Αραβία, επόμενος στόχος της θα είναι μάλλον οι ΗΠΑ, ο Περσικός Κόλπος ή το Ιράκ.

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να ασκηθούν άμεσα πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα έναντι του ευρώ και του γεν. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται αυτή την ώρα κοντά στα υψηλά της ημέρας, στα 1,1580, ενώ η ισοτιμία δολαρίου/γεν υποχωρεί στα 108,9.

Η ανατίμηση του ευρώ όμως ασκεί αρνητικό αντίκτυπο στις εξαγωγές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να υποχωρούν.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων έχουν βρεθεί κυρίως οι τράπεζες, μετά τα χειρότερα του αναμενόμενου μεγέθη που ανακοίνωσε η Commerzbank για το γ΄ τρίμηνό.

Παράλληλα, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, κατά 800 εκατ. ευρώ περίπου και ότι για πρώτη φορά μετά από 21 ολόκληρα χρόνια δεν θα διανείμει εφέτος μέρισμα. Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας Bayer.

Στη Γαλλία η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο έναντι 0,6% πτώσης τον Αύγουστο. Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν άνοδο κατά 0,7%. Πρόκειται ωστόσο για τον τρίτο μήνα, ανάμεσα στους τέσσερις τελευταίους, που το συγκεκριμένο μέγεθος εμφανίζει τάσεις ανάκαμψης.

Ο δείκτης Dax διαμορφώνεται στις 3.705 μονάδες, κατά 0,64% χαμηλότερα, ο CAC-40 κινείται στις 3.399 μονάδες, με πτώση κατά 0,18%, ενώ ο FTSE-100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,03%, στις 4.344 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v