Ευρωζώνη: Επέστρεψε σε ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο

Σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψε η οικονομία της Ευρωζώνης στο γ΄ τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας θετικούς ρυθμούς κατά 0,4% έναντι αρνητικών ρυθμών στο β΄ τρίμηνο αντίστοιχα, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Αισιοδοξεί η Κομισιόν για το α΄ τρίμηνο του 2004.

Ευρωζώνη: Επέστρεψε σε ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο
Υπερδιπλάσιοι των προβλέψεων των αναλυτών ήταν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο γ΄ τρίμηνο του έτους, φτάνοντας στο 0,4%, έναντι αρνητικών ρυθμών κατά 0,1% στο β΄ τρίμηνο και έναντι ρυθμών 0,3% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε και την ”επιστροφή” της οικονομίας των 8 τρισ. δολ της Ευρωζώνης σε τροχιά ανάπτυξης, μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της τα προηγούμενα τρίμηνα. ”Πίσω” από τα πολύ καλά μεγέθη της οικονομίας της περιοχής, όπως εκτιμούν αναλυτές, βρέθηκε η αύξηση των εξαγωγών σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Ας σημειωθεί ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης τροφοδοτούν το 75% της συνολικής δραστηριότητας της περιοχής.

Για το δ΄ τρίμηνο του έτους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προβλέπουν ρυθμούς 0,2%-0,6%. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της Κομισιόν, για το α΄ τρίμηνο του 2004 οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αγγίξουν το 0,3%-0,7% για το διάστημα Ιανουαρίου -Μαρτίου της επόμενης χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v