Στο ”κόκκινο” οι ευρωαγορές μετά τις εκρήξεις

Απώλειες σημειώνουν οι ευρωαγορές μετά το μπαράζ εκρήξεων που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στα γραφεία της HSBC, σε κέντρο καταστημάτων και στο βρετανικό προξενείο. Όλοι σχεδόν οι κλάδοι που σημείωναν κέρδη δέχονται πιέσεις. Ήπια η αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος και του χρυσού.

Στο ”κόκκινο” γύρισαν αμέσως οι ευρωαγορές μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στα γραφεία της HSBC στην Κωνσταντινούπολή, σε κτίριο κοντά στο βρετανικό προξενείο, αλλά και σε κέντρο καταστημάτων. Δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστός ο αριθμός των θυμάτων, αλλά ούτε και ποιος έχει αναλάβει τις ευθύνες των τρομοκρατικών κτυπημάτων.

Ο δείκτης Dax υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,43%, στις 3.599 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC-40 διαμορφώνεται κατά 1,22% χαμηλότερα, στις 3.302 μονάδες, ενώ ο FTSE-100 σημειώνει απώλειες κατά 0,88%, στις 4.289 μονάδες.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι μετοχές των HSBC και Lastminute.com. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Lastiminute.com αναμένεται να αποχωρήσει από την εταιρία στο τέλος του έτους.

Πιέσεις δέχονται οι τράπεζες λόγω του κλίματος, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου μεγέθη γ΄ τριμήνου της Credit Agricole, τα οποία σχεδόν υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ικανοποιητικά ήταν τα μεγέθη γ΄ τριμήνου και του ελβετικού τηλεπικοινωνιακού φορέα Swisscom, η μετοχή του οποίου τώρα σημειώνει ραγδαίες απώλειες.

Τη μεγαλύτερη αντίδραση πάντως είχαν οι ευρωαγορές, όπως άλλωστε φάνηκε άμεσα από την υποχώρησή τους. Ήπια ήταν η αντίδραση στην αγορά συναλλάγματος, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να διαμορφώνεται στα 1,1923. Στην αγορά του χρυσού η τιμή του πολύτιμου μετάλλου κινείται στα 397 δολ η ουγκιά, ενισχυμένη κατά 1,5 δολ.



Σε μακροοικονομικό επίπεδο, θετικά ήταν τα στοιχεία από τη γερμανική οικονομία, η οποία ξέφυγε στο γ΄ τρίμηνο από την ύφεση, σημειώνοντας ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ στο 0,2%. Οι εξαγωγές της χώρας ενισχύθηκαν για το ίδιο διάστημα κατά 3,2% έναντι του 1,8% των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ας σημειωθεί πάντως ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας επιβεβαίωσε σήμερα τα στοιχεία που είχαν αρχικώς ανακοινωθεί στις 13 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v