Ευρωζώνη: Στα 8,5 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα

Μείωση κατέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας σε χαμηλότερα επίπεδα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ωστόσο, σε μηνιαία βάση παρατηρήθηκε αύξηση του πλεονάσματος και των εξαγωγών παρά την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ευρωζώνη: Στα 8,5 δισ. ευρώ το εμπορικό πλεόνασμα
Στα 8,5 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο έναντι των 9,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου, που άγγιζαν τα 7,5 δισ. ευρώ, διογκώθηκε.

Ας σημειωθεί ότι τα επίπεδα του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω στα 7,5 δισ. ευρώ έναντι των 6,5 δισ. που είχαν αρχικώς ανακοινωθεί.

Τα στοιχεία ωστόσο ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προεξοφλούσαν διόγκωση του πλεονάσματος στα 10,5 δισ. ευρώ. Άξιο αναφοράς είναι, πάντως, ότι οι εξαγωγές της Ευρωζώνης αυξήθηκαν παρά την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου τον Σεπτέμβριο. Η συγκεκριμένη παράμετρος άλλωστε μπορεί να δικαιολογήσει και τη βελτίωση των στοιχείων για τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν για το γ΄ τρίμηνο και οι οποίοι ήταν θετικοί μετά από δύο τρίμηνα αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v