Συνεχίζονται οι πιέσεις στις ευρωαγορές

Πιέσεις συνεχίζουν να δέχονται οι ευρωαγορές, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη. Εντείνεται η περίοδος αβεβαιότητας για τις αγορές, δηλώνει στο euro2day.gr ο Associate Director του ανεξάρτητου οίκου ανάλυσης JCF Group, Bobby Rakhit. Κέρδη για ομόλογα, χρυσό, ελβετικό φράγκο.

Απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επηρεάστηκαν αρνητικά από τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τα ”τρομοσενάρια” που ούτως ή άλλως κυκλοφορούσαν στις αγορές τελευταία, είχε σαν αποτέλεσμα να ενταθούν οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την πορεία των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του κόσμου, και δη της Wall Street, που αναμφισβήτητα δίνει τον τόνο και στις υπόλοιπες.

Γι’ αυτό άλλωστε φαίνεται ότι περιορίστηκε η διάθεσή τους να αναλάβουν ”κίνδυνο”, όπως είναι και οι τοποθετήσεις σε μετοχές. Την ίδια στιγμή, την ”τιμητική” τους έχουν τα κρατικά ομόλογα, το ελβετικό φράγκο και ο χρυσός, καθώς σε ”τεταμένες” περιόδους αποτελούν ασφαλή καταφύγια κι έτσι ευδοκιμούν.

Η τιμή του χρυσού διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 397 δολ., ενώ η ισοτιμία δολαρίου-ελβετικού φράγκου υποχωρεί στο 1,2980. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί ιδιαιτέρως, κινούμενη στην περιοχή των 1,1917.

Στο μικροσκόπιο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η HSBC (που δυστυχώς αντιμετωπίζει και την απώλεια εργαζομένων της στην Τουρκία) υποχωρεί κατά 1,3%.

Σε ερώτηση του euro2day.gr για τον αντίκτυπο που έχουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία στην πορεία των ευρωαγορών, αλλά και της Wall Street, ο Associate Director του ανεξάρτητου οίκου ανάλυσης JCF Group, Bobby Rakhit, απάντησε ότι ”οι εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις γενικότερα, σηματοδοτούν μια περίοδο εντεινόμενης αβεβαιότητας για τις αγορές και δη για τη Wall Street. Η κατάσταση ίσως επιδεινωθεί στις ΗΠΑ, όχι μόνο γιατί αποτελεί στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και γιατί φαίνεται πως οι Αμερικανοί ”άνοιξαν” εμπορικό πόλεμο και με την Κίνα”.

”Γι’ αυτό άλλωστε και πιστεύουμε ότι η προσέλκυση κεφαλαίων στις ΗΠΑ θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί εύκολα το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, το οποίο σημειωτέον ανέρχεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα” υπογραμμίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ”η JCF τηρεί στάση επιφυλακτικότητας για το 2004, ακριβώς επειδή υπάρχουν όλοι οι προλεγόμενοι παράγοντες. Ωστόσο αξίζει να αναγνωριστεί ότι η θεμελιώδης εικόνα και της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς εμφανίζεται σχετικά ”καλή”. Τέλος, ας επισημανθεί ότι ο τομέας εκείνος που προβλέπουμε ότι θα δεχθεί καίριο πλήγμα θα είναι αυτός του τουρισμού”, καταλήγει ο κ. Rakhit.

Ο δείκτης Dax αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 1,46% στις 3.599 μονάδες, ο CAC-40 κινείται στην περιοχή των 3.306 μονάδων, με απώλειες κατά 1,1%, ενώ ο FTSE-100 διαμορφώνεται κατά 0,76% χαμηλότερα, στις 4.294 μονάδες.

Μαρία Πεκτέση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v