ΗΠΑ: Πτώση κατά 15.000 στα επιδόματα ανεργίας

Κατά 15.000 υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας στις 355.000, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2001. Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Greenspan σχετικά με τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αύξηση 0,4% για τον Δείκτη οικονομικών δεικτών.

ΗΠΑ: Πτώση κατά 15.000 στα επιδόματα ανεργίας
Σημαντική μείωση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένοντας κάτω από το κρίσιμο όριο των 400.000 που καταδεικνύει την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

Αναλυτικά για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Νοεμβρίου, οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν κατά 15.000, φτάνοντας στις 355.000 αντίστοιχα, δηλαδή κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2001. Αντίστοιχα επίπεδα είχαν σημειωθεί όμως και στα τέλη Οκτωβρίου. Αναλυτές προέβλεπαν την υποχώρησή τους στις 365.000. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδος ας σημειωθεί ότι αναθεωρήθηκαν από τις 366.000 στις 370.000.

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Caton στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της Fed, Αlan Greenspan επεσήμανε πως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες το υπέρογκο έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ να μειωθεί χωρίς να παρατηρηθεί κρίση στην οικονομία. Το συγκεκριμένο έλλειμμα, το οποίο διαμορφώνεται εφέτος πάνω από το 5% του ΑΕΠ, πρέπει να περιοριστεί, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο ότι ”το ερώτημα που προκύπτει, είναι αν τελικώς αυτή η ”προσαρμογή” του ελλείμματος θα είναι ήπιας μορφής ή αν θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην εγχώρια οικονομία”.

Παράλληλα ο κ. Greenspan δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα κατάρρευσης του δολαρίου λόγω του προαναφερθέντος ελλείμματος.



Ο κορυφαίος επιτελάρχης υπογράμμισε επίσης ότι η παγκοσμιοποίηση, η οποία συμβάλει στην δημιουργία πιο ευέλικτων διεθνών χρηματοοικονομικών συστημάτων, αποτελεί παράγοντα που παίζει καθοριστικό ρόλο στη συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο, έκρινε αναγκαίο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το θέμα του εντεινόμενου προστατευτισμού που παρατηρείται.

Σε επίπεδο μακροοικονομικών μεγεθών, ο δείκτης οικονομικών δεικτών, γνωστός και ως leading indicators, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Οκτώβριο έναντι ανόδου κατά 0,2% των προβλέψεων των αναλυτών.

Αναλυτές επίσης προβλέπουν ότι ο δείκτης μεταποίησης Philly Fed, που θα ανακοινωθεί στις 19:00, θα υποχωρήσει στις 25 μονάδες τον Νοέμβριο από 28 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ενδεχομένως όμως το συγκεκριμένο μέγεθος να διαμορφωθεί σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μετά και την εκτίναξη του δείκτη Empire State -που αντιπροσωπεύει επίσης τον κλάδο της Μεταποίησης- σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v