Αποφυγή αντιποίνων σε ΗΠΑ ζήτησε από Κίνα ο ΠΟΕ

Την ανάγκη ειρηνικής διαπραγμάτευσης του νέου εμπορικού επεισοδίου ΗΠΑ-Κίνας στο θέμα δασμολόγησης των κινεζικών προιόντων έπεσήμανε σε δηλώσεις του σε ειδησεογραφικό πρακτορείο ο πρόεδρος του παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου,Supachai Panitchpakdi.

Αποφυγή αντιποίνων σε ΗΠΑ ζήτησε από Κίνα ο ΠΟΕ
Τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου ως αποτέλεσμα των κινεζικών εμπορικών αντιποίνων, επεσήμανε σε δήλωση του ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Supachai Panitchpakdi σε δηλώσεις του σε ειδησεογραφικό πρακτορείο προειδοποίησε τη Κίνα να μη προβεί σε ”εκδικητικού τύπου” δασμολόγηση αμερικάνικων προϊόντων.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πιθανές κινεζικές αντιδράσεις θα στρέφονται κατά της πρόσφατης απόφασης της Washington να επιβάλλει περιορισμό στις εισαγωγές κινεζικών ρούχων.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας σε χθεσινή του ανακοίνωση, ανήγγειλε την κατάρτιση σχεδίων υποβολής δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα των ΗΠΑ ως ”απάντηση”, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως παραβιάζουν τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου.

Η αμερικανική κίνηση βρίσκει τη νομική της βάση σε διάταξη της συμφωνίας συμμετοχής της Κίνας στον ΠΟΕ. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, είναι δυνατή η δασμολόγηση κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ ή από άλλες χώρες ”όταν τίθεται ζήτημα διαταραχής των αγορών”.

Ο επικεφαλής του ΠΟΕ, από τη Γενεύη, εξέφρασε την άποψη πως στο χειρισμό αυτής της υπόθεσης χρειάζεται ”αίσθημα ειρήνης”.

”Η Αμερική εφαρμόζει όρια εισαγωγών σε κινεζικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα αξίας 500 εκατ. δολαρίων”, είπε ο κ. Supachai.



Από την άλλη πλευρά, ο γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ Ronald Evans δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει εάν οι φραγμοί στις εισαγωγές στο κινεζικό προϊόν χειροτερέψουν τις εμπορικές τους σχέσεις παρά το ρεκόρ του εμπορικού πλεονάσματος των 130εκατ δολαρίων της Κίνας με τις ΗΠΑ για αυτή τη χρονιά ενώ επισήμανε τη προθυμία του για διαπραγμάτευση με τη Κίνα στο θέμα τω περιορισμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v