ΕΚΤ: Τι ”φουσκώνει” τις προμήθειες;

Το περίπλοκο των ευρωπαϊκών συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού διογκώνει τις προμήθειες και προκαλεί τη μήνι των μεγαλύτερων πελατών των εν Ευρώπη χρηματιστηρίων. Που εστιάζει το πρόβλημα η G. Tumpell, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και τι εκτιμά για το μέλλον του συστήματος εκκαθάρισης και διακανονισμού.

ΕΚΤ: Τι ”φουσκώνει” τις προμήθειες;
Το φαινόμενο των αυξημένων προμηθειών που ζητούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την εκκαθάριση και τον διακανονισμό των συναλλαγών επιχείρησε να ερμηνεύσει η G. Tumpell- Gugerell, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κ. Tumpell, μιλώντας σήμερα, Παρασκευή στην Αθήνα σε πάνελ για το ευρωπαϊκό σύστημα εκκαθάρισης συναλλαγών, επισήμανε πως δεν είναι ορθή η σύγκριση των προμηθειών που χρεώνονται για συναλλαγές στις ΗΠΑ με αυτές που χρεώνονται στην ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Επισήμανε ότι θέσεις, όπως ”ο ευρωπαϊκός διακανονισμός είναι 10 φορές ακριβότερος του αμερικανικού” οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μία και μοναδική χώρα, όπως οι ΗΠΑ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να ολοκληρωθεί μία συναλλαγή μεταξύ Ευρωπαίων, η οποία μπορεί να εμπλέκει δύο ή περισσότερες χώρες μέλη, είναι πιθανόν να απαιτηθεί διπλάσιο ποσό προμήθειας, αν οι δύο χώρες δεν είναι συνδεδεμένες στο ίδιο σύστημα εκκαθάρισης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε η κ. Tumpell, κληρονόμησε τα διαφορετικά εθνικά συστήματα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 30 χρηματιστήρια, 20 διαφορετικά συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμών, χωρίς να υπολογίζονται τα άλλα 20 των υπό ένταξη χωρών.

Παραδεχόμενη έμμεσα την ύπαρξη ”προβλήματος” η κ. Tumpel, αν και παραδέχεται ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση και σχετική ενοποίηση παρόμοιων διατάξεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμά ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας το κατά πόσον θα πρέπει να προταθεί η δημιουργία ενός μοναδικού συστήματος διακανονισμού και εκκαθάρισης ή η ύπαρξη αρκετών μικρότερων προς ωφέλεια του ανταγωνισμού.

Με δεδομένη την ανάγκη αναθεώρησης των πολλών διαφορετικών θεσμικών πλαισίων, η ομιλήτρια αναφέρθηκε και στον ενδεχόμενο ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές ως κεντρικός συντονιστής των θεσμικών αλλαγών. Κατά την άποψή της, το Ευρωσύστημα καλείται να διαδραματίσει ”ουσιώδη ρόλο” στη σχηματοποίηση του θεσμικού πλαισίου, αφού με τον τρόπο αυτό θα καθιερωθούν standards διαχείρισης του κινδύνου για το σύστημα (ή τα συστήματα) διακανονισμού και εκκαθάρισης.

Η διαλεκτική για τη μελλοντική εικόνα των συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενιαία ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά έως το 2005, ενώ εκτιμάται ότι η αναδιάρθρωση των κανόνων αυτών, θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Τοποθετήσεις όπως αυτές της κ. Tumpell έρχονται σε μία εποχή που αρκετοί από τους μεγαλύτερους πελάτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ”ανεβάζουν” διαρκώς τον τόνο της διαμαρτυρίας τους για το ζήτημα των αυξημένων ευρώ - προμηθειών.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη και αιχμηρή δήλωση της London Investment Banking Association, μιας ομάδας αποτελούμενης από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες με έδρα το Λονδίνο: ”Τα χρηματιστήρια χρησιμοποιούν την μονοπώλιακή τους δύναμη, ώστε να αυξήσουν άδικα τα τιμολόγια”.

Η LIBA, κατά τους τελευταίους μήνες, συναντήθηκε με τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (LSE, Deutsche Boerse, Euronext) υποβάλλοντάς τους τα παράπονά της. Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, δεν είναι λίγοι οι τραπεζίτες που ισχυρίζονται πως το μεγαλύτερό τους έξοδο πέραν το κόστους προσωπικού, είναι οι προμήθειες των συναλλαγών.

”Αυτό, οδηγεί όλο καιπερισσότερο στη μείωση του μεριδίου μας από την πίτα των εσόδων, υπέρ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων”, επισημαίνουν.

Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v