Οι υποβαθμίσεις εταιριών πίεσαν τις ευρωαγορές

Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές περιόρισαν τις αρχικές τους απώλειες μετά από την σταθεροποίηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, έκλεισαν χαμηλότερα, με εξαίρεση τη Φρανκφούρτη, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης της Fed για τα επιτόκια.

Συνέχισαν να υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση τη Φρανκφούρτη, καθώς ανησυχία προκάλεσε η μείωση των συστάσεων των αναλυτών για μετοχές εταιριών όπως η Heineken, η Unilever και η Suez.

Οι σημερινές υποβαθμίσεις και έκθεση που έδειξε την απροσδόκητη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, ενέτεινε τις αμφιβολίες ότι η άνοδος των μετοχών το τελευταίο διάστημα δεν πρόκειται να διαρκέσει.

Ωστόσο, η οριακή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, στις 83,5 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 83,6 μονάδες του προηγούμενου μήνα, είχε ως αποτέλεσμα να περιορισθούν εν μέρει οι απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση του δείκτη στις 82,4 μονάδες.

Με ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές την αυριανή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Fed, όπου αναμένεται νέα μείωση των επιτοκίων, όπως και ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία για τον Ιούνιο, ο οποίος αναμένεται να σημειώσει μικρή αύξηση σε σχέση με τον Μάιο.

Η Unilever, που χθες μείωσε τις προβλέψεις της για τις φετινές πωλήσεις που θα έχουν 400 κύριες μάρκες της, σήμερα υποβαθμίστηκε από την J.P. Morgan και την Goldman Sachs, με αποτέλεσμα να ασκηθούν νέες πιέσεις στη μετοχή της.

Η υποβάθμιση της Heineken από την Goldman Sachs, που χθες ανακοίνωσε ότι ο στόχος για αύξηση των πωλήσεών της κατά 7% στις ΗΠΑ φέτος δεν είναι πλέον εφικτός, οδήγησε σε απώλειες υψηλότερες του 3%.

Τέλος, η μείωση των προβλέψεων της BNP για τα κέρδη της Suez και του στόχου για την τιμή της μετοχής της, είχε ως αποτέλεσμα να καταγράψει απώλειες υψηλότερες του 7%.

Με απώλειες της τάξεως του 0,66% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.060,90 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,51% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.103,34 μονάδες.

Ανέκαμψε από τις αρχικές του απώλειες ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, βρισκόμενος αυτή τη στιγμή στις 3.199,86 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,42%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v