Κατοχύρωση κερδών στις ευρωαγορές

Οι προειδοποιητικές ανακοινώσεις δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών, η υποχώρηση της Wall Street, αλλά και τα αρνητικά σχόλια του Έρνστ Βέλτεκε, είχαν ως αποτέλεσμα την σημερινή υποχώρηση των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών του τελευταίου διαστήματος.

Με απώλειες έκλεισαν για δεύτερη συνεδρίαση μέσα στις τελευταίες τρεις μέρες οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τόσο η Unilever, όσο και η Heineken μείωσαν τις προβλέψεις τους για το έτος, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των επενδυτών ότι τα αποτελέσματα των εταιριών στην Ευρώπη θα είναι μικρότερα των αναμενομένων.

Παράλληλα, οι πιέσεις που ασκούνται στο χρηματιστήριο της Wall Street αλλά και τα αποθαρρυντικά σχόλια όσον αφορά μία νέα μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη ή κάποια παρέμβαση για να συγκρατηθεί η ανοδική πορεία του ευρώ από τον Έρνστ Βέλτεκε, είχαν ως αποτέλεσμα να αποφασίσουν οι επενδυτές να κατοχυρώσουν μερικά από τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος.

Οι απώλειες ήταν σε όλους τους τομείς, αρχής γενομένης από τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιριών ποτών.

Η Heineken έφτασε να χάνει έως και 12%, καθώς προειδοποίησε ότι τα καθαρά της κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους παρέμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ενώ οι πωλήσεις της ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.

Στο ίδιο πνεύμα, οι εταιρίες ποτών SABMiller, Interbrew και Calrsberg, σημείωσαν όλες απώλειες υψηλότερες του 3%.

Παράλληλα, η Unilever υποχώρησε έως και κατά 10,2% στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, καθώς μείωσε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις σε 400 κύριες μάρκες της για το έτος, δεδομένου ότι δεν κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά της κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως τη Volkswagen, τη Renault και τη Fiat, μετά και την ανακοίνωση από την Ένωση Αυτοκινητοβιομηχάνων της Γερμανίας, (VDA), ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Δυτική Ευρώπη αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 4% φέτος.

Στον ασφαλιστικό τομέα, πιέσεις ασκήθηκαν στη Munich Re, ενώ στον τραπεζικό στην HVB και στην Bank Austria. Τέλος, στον ενεργειακό τομέα, η Eni, η Enel και η Suez υποχώρησαν.

Με απώλειες της τάξεως του 1,74% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.087,90 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 2,22% έκλεισε ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.119,24 μονάδες.

Πτώση της τάξεως του 1,95% σημειώνει αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στις 3.175,98 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v