Οι φαρμακευτικές ενίσχυσαν τις ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές ανησύχησαν αρχικά από τις προειδοποιητικές ανακοινώσεις εταιριών των ΗΠΑ, οι φαρμακευτικές κατάφεραν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα.

Τα κέρδη στον φαρμακευτικό τομέα της Ευρώπης, κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις απώλειες που κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, στον απόηχο των προειδοποιητικών ανακοινώσεων εταιριών των ΗΠΑ και των πιέσεων που ασκήθηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες επωφελήθηκαν από τις αισιόδοξες προβλέψεις της Pfizer για το 2004, αλλά και από την ψήφιση αλλαγών στο πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ Medicare, που προβλέπει αύξηση των φαρμάκων που θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, με τις Sanofi-Synthelabo, Aventis και Schering να καταγράφουν κέρδη.

Επιπλέον, η έγκριση από τις φαρμακευτικές αρχές των ΗΠΑ για τη νέα χρήση του φαρμάκου Arixtra, έδωσε σημαντική ώθηση στις μετοχές της Sanofi-Synthelabo, την μετοχή της οποίας αναβάθμισε η Lehman Brothers.

Η αύξηση των προβλέψεων της Goldman Sachs για τα κέρδη της Deutsche Telekom, ενίσχυσε την μετοχή της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας.

Παρόλα αυτά, οι προειδοποιητικές ανακοινώσεις της Kodak και της New York Times, προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ των επενδυτών, ότι η πρόσφατη ανάκαμψη των εταιρικών κερδών ενδέχεται να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των Michelin και SAP, καθώς οι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις τους για τις μετοχές τους, αναφέροντας ότι έχουν ήδη σημειώσει σημαντική άνοδο.

Επιπλέον, η ανακοίνωση της κατά 54% υποχώρησης των κερδών του πρώτου τριμήνου από την Bouygues, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στη μετοχή της.

Χαμηλότερα βρέθηκε και η μετοχή της Vivendi Universal που υποβαθμίστηκε από την UBS, καθώς ανησυχεί ότι η πώληση περιουσιακών της στοιχείων, ενδέχεται να αργήσει περισσότερο απ’ όσο αρχικά αναμενόταν.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι παρά την ενδεχόμενη βραχυπρόθεσμη αποδυνάμωση των χρηματιστηριακών αγορών, οι μετοχές έχουν ακόμα ευοίωνες προοπτικές για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

Στη Γαλλία, η αθώωση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ για λογιστικές ατασθαλίες στην Credit Lyonnais, ανοίγει το δρόμο για να διαδεχθεί τον Βιμ Ντουίζενμπεργκ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με κέρδη της τάξεως του 0,40% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στις 4.207,00 μονάδες. Υψηλότερα κατά 0,41% έκλεισε και το χρηματιστήριο του Παρισιού, με το δείκτη CAC 40 στις 3.213,93 μονάδες.

Ανοδικά κινείται αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX, στις 3.303,97 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,53%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v