Φρένο σε Ευρώπη από αυτοκινητοβιομηχανίες (update)

Οι υψηλές απώλειες της μετοχής της Thomson (περί το 10%) και η μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων, δημιουργούν πιέσεις στις ευρωαγορές, εξανεμίζοντας τα αρχικά κέρδη που προκάλεσαν τα θετικά αποτελέσματα της Oracle.

Πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυρίως λόγω της υποχώρησης των μετοχών της Thomson, αλλά και της μείωσης των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 5,2%, το Μάιο, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται οι Fiat και Volkswagen.

Από την πλευρά της η Oracle, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία πληροφορικής παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο χρήσης διαμροφώθηκαν στα 16 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 14 που περίμεναν οι αναλυτές.

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της SAP, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρίας πληροφορικής, ύστερα και από δημοσίευμα των Financial Times Deutschland, που αναφέρει ότι η SAP κερδίζει μερίδιο συμμετοχής από τους πελάτες των Oracle και PeopleSoft, καθώς οι δυο τους συνεχίζουν τη μάχη της εξαγοράς.

Απώλειες κοντά στο 10% σημειώνει η Thomson, η τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία ηλεκτρονικών παγκοσμίως, καθώς ανακοίνωσε ότι το περιθώριο ανάπτυξης των λειτουργικών της κερδών θα υποχωρήσει 6,5% αυτό το έτος.

Αρνητικές τάσεις καταγράφει και η μετοχή της Club Mediterranee, ανακοινώνοντας ότι δευρύνθηκαν οι ζημίες της για το πρώτο μισό του έτους στα 29 εκατ. ευρώ, καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ και η επιβράδυνση της οικονομίας, περιόρισε τα ταξίδια.

Εξάλλου, σε υποβάθμιση της τιμής στόχου για την μετοχή της Lafarge (από 50 σε 47 ευρώ) προχώρησε η CSFB, αποτέλεσμα της χτεσινής ανακοίνωσης της γαλλικής εταιρίας γιά έκδοση 4 νέων μετοχών για κάθε 17 υφιστάμενες.



Εξάλλου, η μεγαλύτερη βρετανική λιανική Tesco, ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου χρήσης αυξήθηκαν κατά 15%, έναντι των εκτιμήσεων για άνοδο 11,25%.

Η δεύτερη μεγαλύτερη βρετανική, J Sainsbury, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να περικόψει 150 θέσεις εργασίας σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους κατά 250 εκατ. στερλίνες αυτό το έτος.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,18% στις 4154,0 μονάδες, ενώ και ο DAX σημειώνει πτώση κατά 0,26% στις 3210,96 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες περί το 0,94% στις 3124,24 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v