Οι τεχνολογικές οδήγησαν την πτώση των ευρωαγορών

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι, όπως η Motorola σήμερα, η Nokia θα προχωρήσει αύριο σε μείωση των προβλέψεών της για τις πωλήσεις της, λόγω της μειωμένης ζήτησης και της ανόδου του ευρώ.

Χαμηλότερα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις τεχνολογικές να οδηγούν την σημερινή υποχώρηση, καθώς μετά την προειδοποιητική ανακοίνωση της αμερικανικής Motorola, οι αναλυτές προέβλεψαν ότι και η Nokia θα προχωρήσει την Τρίτη σε μείωση των προβλέψεών της για τα αποτελέσματα του τρέχοντος τριμήνου.

Η εταιρία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού των ΗΠΑ, Motorola, μείωσε τις προβλέψεις της για το δεύτερο φετινό τρίμηνο, αποδίδοντας την αναμενόμενη υποχώρηση των πωλήσεων στα αυξημένα αποθέματα και στην μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στην Ασία λόγω του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Επιπλέον, κατά 11% φετινή υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ έχει μειώσει την αξία των πωλήσεων των ευρωπαϊκών εταιριών στις ΗΠΑ και έχει καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα τους στην αμερικανική αγορά.

Αποτέλεσμα των απαισιόδοξων προβλέψεων της Motorola και της ενίσχυσης του ευρώ, ήταν να υποχωρήσουν οι μετοχές εταιριών όπως της Nokia και πολλών τεχνολογικών εταιριών, όπως της STMicroelectronics, της Infineon Technologies και της Royal Philips Electronics.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν σε πολλές ενεργειακές εταιρίες όπως στην Total και στην Eni καθώς οι αναλυτές προχώρησαν σε μείωση των εκτιμήσεών τους για τον κλάδο, καθώς πιθανολογούν ότι θα υποχωρήσουν οι τιμές του αργού πετρελαίου.

Εξάλλου, ο βρετανός υπουργός οικονομικών Gordon Brown σε ομιλία του προς το κοινοβούλιο της χώρας, ανέφερε ότι η Βρετανία δεν είναι έτοιμη να υιοθετήσει το ευρώ.

Με απώλειες της τάξεως του 0,52% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.129,10 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 1,23% έκλεισε ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.055,23 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, που βρίσκεται στις 3.090,67 μονάδες, μειωμένος κατά 1,18%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v