Τα αρνητικά νέα από ΗΠΑ πίεσαν τις ευρωαγορές

Δεν κατάφερε να ενισχύσει τις ευρωαγορές η αναμενόμενη κατά 0,5% μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η κίνηση δεν επαρκεί για να ωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, ανησυχίες προκάλεσε η απροσδόκητη αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4,5 μηνών οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς η απροσδόκητη αύξηση των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, δημιούργησε ανησυχίες για την πορεία ανάπτυξης της μεγαλύτερης αγοράς των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για το διάστημα της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου, εκτινάχθηκαν στις 442.000 από τις 426.000 της προηγούμενης εβδομάδας. Υψηλότερη των εκτιμήσεων ήταν και η πτώση για τις βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο κατά 2,9%.

Η μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο 2%, δεν κατάφερε να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αντισταθμίστηκε από την νέα άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, εντείνοντας τις ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιριών στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, το γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3,75% στη Βρετανία, απογοήτευσε τους επενδυτές, που έλπιζαν ότι η τράπεζα θα τους εξέπληττε ευχάριστα με μία ανάλογη κίνηση.

Εταιρίες που επηρεάζονται από την άνοδο του ευρώ, όπως οι ασφαλιστικές Allianz και Munich Re, αλλά και οι GlaxoSmithKline, BASF και L’Oreal που σημαντικό μέρος των εξαγωγών τους προορίζεται για τις ΗΠΑ, υποχώρησαν.

Σημαντικές πιέσεις για τον ίδιο λόγο ασκήθηκαν και στις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως τη Volkswagen, την DaimlerChrysler και την Porsche.

Με απώλειες της τάξεως του 0,54% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.104,30 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,97% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.034,07 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, που διαμορφώνεται στις 3.052,78 μονάδες, μειωμένος κατά 0,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v