Προς δημιουργία ενιαίας αεροπορικής αγοράς Ε.Ε-ΗΠΑ

Την έγκριση των 15 χωρών-μελών της έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη δημιουργία ενιαίας αεροπορικής αγοράς, που θα ελέγχει το 40% της παγκόσμιας αγοράς.

Προς δημιουργία ενιαίας αεροπορικής αγοράς Ε.Ε-ΗΠΑ
Τη δημιουργία ενιαίας αεροπορικής αγοράς αναμένεται να αρχίσει να διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ΗΠΑ, καθώς έλαβε την έγκριση από τις 15 χώρες-μέλη της, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει κύμα συγχωνεύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών, κυρίως, εταιριών.

Σε περίπτωση υλοποίησης του φιλόδοξου σχεδίου, οι αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα μπορούν να πετάξουν σε οποιαδήποτε πλευρά του Ατλαντικού, χωρίς να χρειάζεται να λάβουν έγκριση για το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν, τα ναύλα ή τη συχνότητα των πτήσεων.

Η επίτευξη συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αγοράς που θα έχει περί το 40% της παγκόσμιας αεροπορικής αγοράς. Θα επιτύχει επιπλέον την καλύτερη συνεργασία σε τομείς ασφάλειας, σε θέματα ανταγωνισμού, θα βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο επιμερίζεται ο χώρος των αεροδρομίων και θα οργανωθούν καλύτερα τα ωράρια των πτήσεων.

Οι συζητήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν κύμα συγχωνεύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιριών ή ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες, αν και θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τα όρια που αφορούν στα ποσοστά της ξένης ιδιοκτησίας σε αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ.

Πολλά στελέχη ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών και πολιτικοί εκτιμούν ότι η Ευρώπη έχει πολλές μικρές αεροπορικές εταιρίες, που δεν είναι αρκετά ανταγωνιστικές.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές εταιρίες έχουν πρόβλημα υπερβάλλουσας δυναμικότητας, ενώ οι αρχές ανταγωνισμού έχουν αποτρέψει την περαιτέρω συγχώνευση των αεροπορικών εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v