Με κέρδη και το βλέμμα στην ΕΚΤ έκλεισε η Ευρώπη

Η αισιοδοξία για μείωση των επιτοκίων στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές που διατηρήθηκαν σε θετικό επίπεδο. Η αρνητική προειδοποίηση της DaimlerChrysler οδήγησε χαμηλότερα τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Με κέρδη έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, κάτι που ενδέχεται να κάμψει την ανοδική πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου και να ωφελήσει τις εξαγωγικές εταιρίες, όπως την BASF και την Aegon.

Τα χρηματιστήρια διεύρυναν τα κέρδη τους μετά την ανακοίνωση της υψηλότερης από την αναμενόμενη άνοδο του δείκτη παροχής υπηρεσιών ISM τον Μάιο στις ΗΠΑ.

Η άνοδος των τεχνολογικών εταιριών, όπως η SAP και η Infineon Technologies, εξισορρόπησε τις επιδράσεις από τις απώλειες των αυτοκινητοβιομηχανιών όπως της DaimlerChrysler, της BMW και της Renault.

Η DaimlerChrysler προειδοποίησε ότι η μονάδα της στις ΗΠΑ (Chrysler) θα καταγράψει ζημιές ύψους 1 δισ. ευρώ κατά το β’ τρίμηνο, έναντι κερδών 2 δισ. ευρώ που είχε προβλέψει λίγους μήνες νωρίτερα.

Παράλληλα, ο κλάδος δέχτηκε πιέσεις και από τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, που δήλωσε ότι τόσο η GM όσο και οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα αυξήσουν το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή αγορά, λόγω του ισχυρού ευρώ.

Ενισχυμένη ήταν η μετοχή της ολλανδικής εταιρίας λιανικών πωλήσεων Ahold, καθώς υπάρχει έντονη φημολογία ότι επίκειται πώληση της μονάδας της στις ΗΠΑ, US Foodservice.

Με κέρδη της τάξεως του 0,26% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.126,60 μονάδες. Ενισχυμένος κατά 0,80% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.063,85 μονάδες.

Άνοδο της τάξεως του 1,44% καταγράφει αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, διαμορφούμενος στις 3.070,32 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v