Futures και macro στηρίζουν τις ευρωαγορές

H αισιοδοξία για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία, και η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η οποία ενισχύει περαιτέρω τις εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, διατηρούν τις ευρωαγορές σε θετικό έδαφος. Τα κέρδη περιορίζει η υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Θετικά τα futures στη Wall.

H αισιοδοξία για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία, και η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η οποία ενισχύει περαιτέρω τις εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, διατηρούν τις ευρωαγορές σε θετικό έδαφος.

Ωστόσο, τα κέρδη περιορίζει, εν μέρει, η υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία αυξήθηκαν τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο κατά 1,7%, και κατά 0,8% σε ετήσια βάση. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων ήταν η πρώτη μετά από τρεις μήνες και εκλήφθηκε από αναλυτές και επενδυτές ως ένδειξη ισχυροποίησης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Εξάλλου, στο 1,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης για το μήνα Μάιο, δικαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η υποχώρηση αποδίδεται στα φθηνότερα εισαγόμενα προϊόντα, λόγω της ανατίμησης του ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε βρεθεί στο 2,1%.

Οι οικονομολόγοι αποδίδουν την υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην πτώση των τιμών των εισαγομένων προϊόντων, κάτι που με τη σειρά του, αποδίδεται στην ανατίμηση του ευρώ ενώ εκτιμούν ότι η νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ”ανοίγει το δρόμο” για μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη.

Ωστόσο, εκ νέου υποχώρηση εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης PMI Μαίου διαμορφώθηκε στο 48,6 έναντι του 49,4 τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2002.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού NTC, η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε στη Γερμανία, όπου το μέγεθος της συρρίκνωσης ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων οκτώ μηνών. Μόνο η Ισπανία, η Αυστρία και η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του NTC, παρουσίασαν αύξηση στην παραγωγή κατά το μήνα Μάιο.

Τα futures δείχνουν ανοδικό το άνοιγμα στη Wall, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται, στις 17:00 ώρα Ελλάδος, η ανακοίνωση του βιομηχανικού δείκτη ISM Μαίου. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο ISM θα ανέρθει στις 48,5 μονάδες, από τις 45,4 του Απριλίου. Επισημαίνεται ότι η άνοδος του PMI θα αποτελέσει μία ακόμα ένδειξη για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, μετά και την αυξημένη, όπως καταγράφηκε πριν από μερικές μέρες, καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Πιέσεις δέχονται στη Φρανκφούρτη οι τίτλοι της γερμανικής αντασφαλιστικής Munich Re, η οποία για το ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του 2003 ζημιές ύψους 238 εκ. ευρώ, ελαφρά μεγαλύτερες από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο Λονδίνο, ο τραπεζικός κλάδος συνεισφέρει σημαντικά στη διαμόρφωση του FTSE σε υψηλότερα επίπεδα, με τις μετοχές των Lloyds και της Provident Financial να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σημαντικά κέρδη, περί το 6%, καταγράφει η μετοχή της HVB Group, μετά και την σημερινή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Citigroup για την προς πώληση θυγατρική της πρώτης, Norisbank.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται οι τίτλοι της τηλεπικοινωνιακής Cable & Wireless, καθώς οι αναλυτές επισήμαναν ότι η μετοχή της εταιρία βρίσκεται σε ”υπεβολικά υψηλά επίπεδα”.

Στο +0,78% και στις 4.079 μονάδες διαμορφώνεται ο FTSE στο Λονδίνο. O δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 1,23%, στις 3.019 μονάδες.

Ο CAC 40 στο Παρίσι, κινείται περί το +0,15%, διαμορφούμενος στις 2.995 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v