Ευρωζώνη: Νέα υποχώρηση πληθωρισμού στο 1,9%

Στο 1,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης για τον μήνα Μάιο, δικαιώνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Η υποχώρηση αποδίδεται στα φθηνότερα εισαγόμενα προϊόντα, λόγω της ανατίμησης του ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε βρεθεί στο 2,1%.

Ευρωζώνη: Νέα υποχώρηση πληθωρισμού στο 1,9%
Υποχώρηση εμφάνισε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης για τον μήνα Μάιο 2003 και διαμορφώθηκε στο 1,9% έναντι του 2,1% τον Απρίλιο, δικαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι οικονομολόγοι αποδίδουν την υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στην πτώση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, κάτι που με τη σειρά του αποδίδεται στην ανατίμηση του ευρώ.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η νέα υποχώρηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ”ανοίγει τον δρόμο” για μείωση των επιτοκίων την Πέμπτη.

Αλλωστε, εκ νέου υποχώρηση εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο και διαμορφώθηκε στο 48,6 έναντι του 49,4 τον Απρίλιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2002.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού NTC, η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε στη Γερμανία, όπου το μέγεθος της συρρίκνωσης ήταν το μεγαλύτερο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Η παραγωγή υποχώρησε επίσης σε Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία. Μόνο η Ισπανία, η Αυστρία και η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του NTC, παρουσίασαν αύξηση στην παραγωγή κατά τον μήνα Μάιο.

Αναλυτικότερα για την Ελλάδα, ο τομέας της μεταποίησης εμφάνισε για τον μήνα Μάιο επέκταση και ο PMI διαμορφώθηκε στο 52,2, έναντι του 49,1 όπου είχε βρεθεί τον Απρίλιο. ”Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον ελληνικό τομέα μεταποίησης βελτιώνονται, μετά δύο συνεχείς μήνες συρρίκνωσης”, ανέφερε ο NTC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v