Η υποχώρηση του ευρώ ευνόησε τις ευρωαγορές

Τεχνολογικές και εταιρίες που πραγματοποιούν σημαντικό μέρος των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ ήταν εκείνες που οδήγησαν τη σημερινή άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι επενδυτές αναθάρρησαν από την υποχώρηση του ευρώ και την άνοδο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Υψηλότερα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αναθάρρησαν από την υποχώρηση του ευρώ και την άνοδο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Οι επενδυτές αγνόησαν την απροσδόκητα μεγάλη μείωση των παραγγελιών για διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ καθώς τα χθεσινά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τις πωλήσεις νέων κατοικιών ήταν ενθαρρυντικά.

Παράλληλα, όλο και περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πιθανή την μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα, κάτι που αναμένεται ότι θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Τεχνολογικές μετοχές όπως η φινλανδική εταιρία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia και η ολλανδική εταιρία ηλεκτρονικών Phillips, πραγματοποίησαν σημαντικά κέρδη, καθώς σημαντικό μέρος των πωλήσεών τους πραγματοποιείται στις ΗΠΑ.

Για τον ίδιο λόγο ενισχύθηκαν πολλές ακόμα εταιρίες, όπως η ασφαλιστική Axa και η αυτοκινητοβιομηχανία BMW.

Κέρδη πραγματοποίησε και η φαρμακοβιομηχανία Roche, μετά την ανακοίνωσή της ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή ενέκρινε την κυκλοφορία του φαρμάκου της για το Aids, Fuzeon.

Επιπλέον, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της Deutsche Bank για τη μετοχή της Vodafone και η αύξηση της τιμής στόχου της από την UBS Warburg, έδωσε ώθηση στην μετοχή της εταιρίας.

Ανοδικά κινήθηκε και η Credit Suisse Group, μετά από την αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη ανά μετοχή της ελβετικής τράπεζας από την Merrill Lynch.

Αντίθετα, πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Peugeot, που δήλωσε ότι θα είναι δύσκολο να επιτύχει τους στόχους για την φετινή κερδοφορία της, λόγω της υποχώρησης της ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά και της ενίσχυσης του ευρώ.

Με κέρδη της τάξεως του 1,99% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.071,90 μονάδες. Άνοδο 1,84% πραγματοποίησε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.949,61 μονάδες.

Υψηλότερα κινείται κατά 2,14% ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στις 2.935,19 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v