Ευρώ και χρηματοοικονομικές πιέζουν τις ευρωαγορές

Πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές, καθώς η ανοδική τροχιά του ευρώ οδηγεί τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις τίτλων εξαγωγικών εταιριών. Πτωτικά κινείται το σύνολο σχεδόν του χρηματοοικονομικού κλάδου, μετά την ανακοίνωση της Fortis ότι τα κέρδη της για το τρίμηνο υποχώρησαν.

Πιέσεις δέχονται οι ευρωαγορές, καθώς η ανοδική τροχιά του ευρώ οδηγεί τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις τίτλων εξαγωγικών εταιριών.

Εξάλλου, πτωτικά κινείται το σύνολο σχεδόν του χρηματοοικονομικού κλάδου, μετά την ανακοίνωση της Fortis ότι τα κέρδη της για το τρίμηνο υποχώρησαν.

Από τις ΗΠΑ, με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάιο (17:00 ώρα Ελλάδος), η οποία αναμένεται από τους αναλυτές να σημειώσει αύξηση.

Αναλυτικότερα, απώλειες καταγράφουν οι τίτλοι της εταιρίας παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fortis, συμπαρασύροντας το σύνολο σχεδόν του κλάδου, καθώς ανακοίνωσε μείωση της κερδοφορίας για το α’ τρίμηνο του έτους. Αναλυτικότερα, η Fortis κατέγραψε υποχώρηση στα καθαρά κέρδη της τάξεως του 8%, στα 763 εκ. ευρώ, σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2002.

Με κέρδη διαπραγματεύεται η μετοχή της MLP, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία για το α’ τρίμηνο, μετά τις ζημιές ύψους 90 εκ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους. Η εταιρία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα πετύχει τους στόχους της για το σύνολο του έτους.

Ανοδικά κινούνται και οι τίτλοι της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Vodafone, η οποία για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου μείωσε τις ζημιές της, ενώ κατέγραψε και αύξηση των πωλήσεων κατά 33%. Για το 2004, η Vodafone προέβλεψε ότι η κερδοφορία θα αυξηθεί κατά 15% και οι πωλήσεις της κατά 10%.

Στις μετοχές εξαγωγικών εταιριών που πλήττονται από το ισχυρό ευρώ συγκαταλέγονται οι Philips και Siemens.

Στις 3.953 μονάδες κινείται ο FTSE στο Λονδίνο, καταγράφοντας απώλειες 0,67%. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί περί το 1,30%, στις 2.791 μονάδες.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 διαμορφώνεται στο -1,20% και στις 2.851 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v