Το ισχυρό ευρώ πίεσε τις ευρωαγορές

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του μήνα έκλεισαν σήμερα οι κύριοι ευρωπαϊκοί δείκτες, που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την νέα άνοδο του ευρώ πάνω από τα επίπεδα εισαγωγής του. Αξιοσημείωτη η υποχώρηση πολλών εταιριών, κυρίως του ασφαλιστικού τομέα.

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το ευρώ εκτοξεύθηκε πάνω από τα 1,18 δολάρια, στέλνοντας τις μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, όπως την Aegon και τη L’Oreal, χαμηλότερα.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή θα επιδεινωθεί, καθώς η ισχυροποίηση του ευρώ καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Η Morgan Stanley έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε περικοπή των προβλέψεών της για τα κέρδη του ασφαλιστικού κλάδου κατά τουλάχιστον 2%, εάν η μέση τιμή διακύμανσης του ευρώ φέτος παραμείνει πάνω από τα 1,125 δολάρια.

Παράλληλα, η επιβράδυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 3,5 ετών, προκάλεσε ανησυχίες για κίνδυνο αποπληθωρισμού, ενώ η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,7% από το 1% του Απριλίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν να υποχωρήσει στο 0,9%. Σε σχέση με τον Απρίλιο οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,2%, η δεύτερη συνεχόμενη μηναία υποχώρηση.

Η ασφαλιστική Aegon συνέχισε να υποχωρεί και σήμερα, έχοντας καταγράψει απώλειες της τάξεως του 18% από την προηγούμενη Παρασκευή. Το ίδιο έγινε και με την ING, που η μετοχή της έχει χάσει περί το 11% της αξίας της αυτή την εβδομάδα.

Η Allianz, υποχώρησε εκ νέου μετά και την υποβάθμιση της μετοχής της από την J.P. Morgan, έχοντας χάσει το 11% της αξίας της μέσα σε μία εβδομάδα.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στις μετοχές της L’Oreal, της Royal Philips Electronics και της Bayer.

Στον αντίποδα, με κέρδη έκλεισε η μετοχή της Euronext, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη πρώτου τριμήνου.

Με απώλειες της τάξεως του 0,27% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 3.979,80 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,21% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.897,16 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, που βρίσκεται στις 2.831,12 μονάδες, κατά 1,19% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v