Πληθαίνουν οι ενδείξεις για μείωση ευρωεπιτοκίων

Η ενίσχυση του ευρώ και η υποχώρηση του πληθωρισμού καθιστούν πιο πιθανή μία νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως προκύπτει από τα σχόλια μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για μείωση ευρωεπιτοκίων
Όλο και πιο πιθανή θεωρείται από τους αναλυτές η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς επικαλούνται τα σχόλια μελών του διοικητικού της συμβουλίου, ότι η ”ενίσχυση του ευρώ κάμπτει τις εξαγωγές και επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού”.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντουίζενμπεργκ και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Τζάιμε Καρουάνα, δήλωσαν ότι αναμένουν μείωση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Ερνστ Βέλτεκε, δήλωσε ότι οι εξαγωγές βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο Νούτι Βέλινγκ, ο Ολλανδός αντιπρόσωπος στην ΕΚΤ, δήλωσε ότι η τράπεζα θα μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

”Οπωσδήποτε θα συζητηθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ εάν είναι αναγκαία μία νέα μείωση των επιτοκίων και μόνο υπό το φως των εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού”, ανέφερε ο Βέλτεκε, κάτι που οικονομολόγοι εξέλαβαν ως σαφή ένδειξη για τη μείωση των επιτοκίων στις 5 Ιουνίου.

Οι οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας συρρικνώνονται, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες, που βοήθησαν τη Γαλλία να αναπτυχθεί κατά το πρώτο τρίμηνο, παρέμειναν στάσιμες τον Απρίλιο.

Επιπλέον, η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου εξαφάνισε το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης κατά τον Μάρτιο και ο πληθωρισμός περιορίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, στο 2,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v