Ασφάλειες- τεχνολογία πίεσαν τις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με μόνη εξαίρεση το Παρίσι, καθώς οι προσεκτικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, δεν κατάφεραν να δώσουν ώθηση στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Χαμηλότερα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, εκτός του Παρισιού, με τις ασφαλιστικές να οδηγούν την σημερινή υποχώρηση μετά από τις δηλώσεις της Morgan Stanley ότι ενδέχεται να μειώσει τις προβλέψεις της για τα κέρδη των εταιριών εξαιτίας της υποχώρησης του ευρώ.

Η άρνηση του προέδρου της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, να σχολιάσει την υποχώρηση του δολαρίου, είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί το αμερικανικό νόμισμα. Το ισχυρό ευρώ, καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές εταιρίες και παράλληλα μειώνει την αξία των πωλήσεων που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ.

Από τις ασφαλιστικές, υποχώρησαν η Aegon, η ING, η Zurich Financial Services και η Axa. Παράλληλα, απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των εταιριών που σημαντικό μέρος των εσόδων τους προέρχονται από τις ΗΠΑ, όπως οι τεχνολογικές Royal Philips Electronics, Siemens και Thomson.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στην τουριστική εταιρία TUI, μετά από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που ανέφερε ότι η γερμανική εταιρία θα ανακοινώσει υψηλότερες από τις αναμενόμενες λειτουργικές ζημιές για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Vivendi Universal, μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης εξαγοράς της μονάδας ψυχαγωγίας της στις ΗΠΑ, από όμιλο επενδυτών του οποίου ηγείται ο αντιπρόεδρος της Vivendi, Έντγκαρ Μπρόνφμαν.

Με απώλειες της τάξεως του 0,89% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 3.936,40 μονάδες. Ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,14% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.881,20 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, που βρίσκεται στις 2.805,73 μονάδες, μειωμένος κατά 1,17%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v