Βουτιά στις ευρωαγορές από την άνοδο του ευρώ

Βουτιά πραγματοποίησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η συνεχής ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενέτεινε τις ανησυχίες των επενδυτών, όσον αφορά τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιριών.

Σημαντικές πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το ευρώ βρέθηκε σε νέα υψηλά τετραετίας έναντι του δολαρίου, εντείνοντας τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές εταιρίες να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά, ενώ παράλληλα, η ζήτηση παραμένει αποδυναμωμένη.

Περαιτέρω διολίσθηση του δολαρίου, ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των εκτιμήσεων της Deutsche Bank όσον αφορά τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιριών, αν και η γερμανική τράπεζα δήλωσε ότι οι βρετανικές εταιρίες δεν αναμένεται να επηρεασθούν εξίσου, λόγω της σχετικής σταθερότητας στην ισοτιμία δολαρίου/στερλίνας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs, για κάθε 10% υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου, τα έσοδα των ευρωπαϊκών εταιριών, μειώνονται κατά μέσο όρο κατά 4%.

Το ευρώ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 8% έναντι του δολαρίου. Οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου, που αποκάλεσε τις απώλειες του δολαρίου ως ”σχετικά μέτριες”, ερμηνεύτηκαν ως σημάδι ανοχής της Ουάσιγκτον έναντι ενός εξασθενημένου δολαρίου και επαναβεβαίωσης της εγκατάλειψης του ”σκληρού δολαρίου”.

Επιπλέον, τα οικονομικά στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, δεδομένου ότι υπήρξε επιβράδυνση στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία κατά το πρώτο τρίμηνο, χώρες που όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 54% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες Allianz, Aegon και ING οδήγησαν την ευρεία υποχώρηση των ευρωαγορών. Επιπλέον, τα χαμηλότερα των προβλέψεων κέρδη του πρώτου τριμήνου της Credit Agricole, βάρυναν στις μετοχές των τραπεζών.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στις μετοχές τεχνολογικών εταιριών, όπως στη γερμανική Infineon και στην ολλανδική ASML. Χαμηλότερα βρέθηκαν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών, όπως της Deutsche Lufthansa και της British Airways.

Με απώλειες της τάξεως του 2,66% έκλεισε το Λονδίνο, με το δείκτη FTSE 100 στις 3.941,30 μονάδες. Σημαντική ήταν η υποχώρηση του δείκτη CAC 40 στο Παρίσι, που διαμορφώθηκε στις 2.867,29 μονάδες, μειωμένος κατά 4,26%.

Χαμηλότερα κατά 4,85% βρίσκεται αυτή την ώρα ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στις 2.844,05 μονάδες.

Από τον Μάρτιο, οι αγορές έχουν σημειώσει 22% άνοδο, καθώς τερματίστηκε η αβεβαιότητα για τον πόλεμο στο Ιράκ και οι εταιρίες έχουν ανακοινώσει καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v